website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kerkrade rectificeert in zaak Van Erp en wist pagina met bewakingsbeelden

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 18 april 2019, 14:20

Bezoekers op de gemeentelijke website van Kerkrade zien daar nu de opgelegde rectificatie | Kerkrade.nl

Bezoekers op de gemeentelijke website van Kerkrade zien daar nu de opgelegde rectificatie | Kerkrade.nl

Nieuws De gemeente Kerkrade heeft indachtig het gisteren verloren kort geding een rectificatie online gezet. Wie de homepage van de gemeente bezoekt, krijgt een kader met een korte tekst te zien.

De tekst luidt:

Wij hebben op 21 maart 2019 een publicatie op onze website geplaatst onder de titel ‘Besloten raadsvergadering burgemeestersbenoeming’. Daarbij hebben we ook de beveiligingsbeelden openbaar gemaakt van de journalist die zich tijdens die raadsvergadering in het raadhuis bevond en deze beelden voorzien van een tijdlijn. De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft bij vonnis d.d. 17 april geoordeeld dat we met die publicatie onrechtmatig hebben gehandeld tegenover de journalist. De gemeente is verder door deze voorzieningenrechter bevolen om de publicatie, inclusief de beveiligingsbeelden en tijdlijn, te verwijderen.

De rechtbank had een forse dwangsom tot 150.000 euro in het vooruitzicht gesteld, mocht de rectificatie uitblijven. De originele pagina waarop de gemeente bewakingsbeelden had geopenbaard, is hard verwijderd en leidt nu naar een foutmelding.

Kerkrade stelde met de beelden enkel ‘maximale openheid’ te wilen nastreven. Volgens De Limburger weinig meer dan hun journalist Ruben van Erp aan de schandpaal nagelen.

De rechter was het daarmee eens en oordeelde hard [.pdf]: de gemeente heeft zich schuldig gemaakt aan eigenrichting en misbruik van haar eigen vrijheid van meningsuiting om de privacy van de verslaggever te schenden.

Van Erp ving op dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op een vacante burgemeestersfunctie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.