training eu starters

— donderdag 18 april 2019, 14:20 | 0 reacties, praat mee

Kerkrade rectificeert in zaak Van Erp en wist pagina met bewakingsbeelden

Bezoekers op de gemeentelijke website van Kerkrade zien daar nu de opgelegde rectificatie | Kerkrade.nl

De gemeente Kerkrade heeft indachtig het gisteren verloren kort geding een rectificatie online gezet. Wie de homepage van de gemeente bezoekt, krijgt een kader met een korte tekst te zien. Laatste wijziging: 18 april 2019, 14:24

De tekst luidt:

Wij hebben op 21 maart 2019 een publicatie op onze website geplaatst onder de titel ‘Besloten raadsvergadering burgemeestersbenoeming’. Daarbij hebben we ook de beveiligingsbeelden openbaar gemaakt van de journalist die zich tijdens die raadsvergadering in het raadhuis bevond en deze beelden voorzien van een tijdlijn. De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft bij vonnis d.d. 17 april geoordeeld dat we met die publicatie onrechtmatig hebben gehandeld tegenover de journalist. De gemeente is verder door deze voorzieningenrechter bevolen om de publicatie, inclusief de beveiligingsbeelden en tijdlijn, te verwijderen.

De rechtbank had een forse dwangsom tot 150.000 euro in het vooruitzicht gesteld, mocht de rectificatie uitblijven. De originele pagina waarop de gemeente bewakingsbeelden had geopenbaard, is hard verwijderd en leidt nu naar een foutmelding.

Kerkrade stelde met de beelden enkel ‘maximale openheid’ te wilen nastreven. Volgens De Limburger weinig meer dan hun journalist Ruben van Erp aan de schandpaal nagelen.

De rechter was het daarmee eens en oordeelde hard [.pdf]: de gemeente heeft zich schuldig gemaakt aan eigenrichting en misbruik van haar eigen vrijheid van meningsuiting om de privacy van de verslaggever te schenden.

Van Erp ving op dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op een vacante burgemeestersfunctie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.