website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vandaag kort geding over bewakingsbeelden gemeente Kerkrade

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op dinsdag 9 april 2019, 11:56

De Limburger-journalist Ruben van Erp luistert op de gang van het gemeentehuis Kerkrade naar besprekingen | Kerkrade / YouTube

De Limburger-journalist Ruben van Erp luistert op de gang van het gemeentehuis Kerkrade naar besprekingen | Kerkrade / YouTube

Nieuws Journalist Ruben van Erp maakt samen met zijn werkgever De Limburger bezwaar tegen de publicatie van gemonteerde bewakingsbeelden die de gemeente Kerkrade zonder overleg online heeft gezet. Vandaag dient het kort geding om de 'suggestieve' beelden offline te halen.

Het Openbaar Ministerie concludeerde onlangs dat Van Erp geen strafbaar feit heeft gepleegd toen hij berichtte over een besloten vergadering over de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Na de conclusie van het OM besloot het college van Kerkrade “maximale openheid in deze aangelegenheid” te geven en werden gemonteerde camerabeelden gepubliceerd.

De gemeenteraad van Kerkrade wist van dat besluit niets; SP vroeg kort daarop een debat aan vanwege de ‘ongepaste’ stap. De Limburger vindt dat Kerkrade ook na de conclusies van het OM hun journalist koste wat het kost aan de schandpaal wil nagelen.

Van Erp kon verstaan wat er in de raadszaal werd gezegd en hoorde dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op de functie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

Van Erp zegt vandaag in NRC dat het bij de beelden om suggestief knip- en plakwerk gaat. “Waar zijn de beelden dat ik uit de lift kom? Nu lijkt het alsof ik stond te wachten tot de kust veilig is, en dan als een spook tevoorschijn spring.” Hij noemt de publicatie een inbreuk op zijn privacy en persoonlijke levenssfeer.

Media-advocaat Christien Wildeman van Kennedy Van der Laan zegt in de krant dat wie zulke videobeelden openbaar wil maken, daar zeer zwaarwegende redenen voor moet hebben, zoals het onthullen van misstanden. Ze verwijst naar de conclusie van het OM dat daarvan geen sprake was.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.