word actief nvj klein

— dinsdag 9 april 2019, 11:56 | 0 reacties, praat mee

Vandaag kort geding over bewakingsbeelden gemeente Kerkrade

De Limburger-journalist Ruben van Erp luistert op de gang van het gemeentehuis Kerkrade naar besprekingen | Kerkrade / YouTube

Journalist Ruben van Erp maakt samen met zijn werkgever De Limburger bezwaar tegen de publicatie van gemonteerde bewakingsbeelden die de gemeente Kerkrade zonder overleg online heeft gezet. Vandaag dient het kort geding om de 'suggestieve' beelden offline te halen. Laatste wijziging: 9 april 2019, 12:01

Het Openbaar Ministerie concludeerde onlangs dat Van Erp geen strafbaar feit heeft gepleegd toen hij berichtte over een besloten vergadering over de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Na de conclusie van het OM besloot het college van Kerkrade “maximale openheid in deze aangelegenheid” te geven en werden gemonteerde camerabeelden gepubliceerd.

De gemeenteraad van Kerkrade wist van dat besluit niets; SP vroeg kort daarop een debat aan vanwege de ‘ongepaste’ stap. De Limburger vindt dat Kerkrade ook na de conclusies van het OM hun journalist koste wat het kost aan de schandpaal wil nagelen.

Van Erp kon verstaan wat er in de raadszaal werd gezegd en hoorde dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op de functie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

Van Erp zegt vandaag in NRC dat het bij de beelden om suggestief knip- en plakwerk gaat. “Waar zijn de beelden dat ik uit de lift kom? Nu lijkt het alsof ik stond te wachten tot de kust veilig is, en dan als een spook tevoorschijn spring.” Hij noemt de publicatie een inbreuk op zijn privacy en persoonlijke levenssfeer.

Media-advocaat Christien Wildeman van Kennedy Van der Laan zegt in de krant dat wie zulke videobeelden openbaar wil maken, daar zeer zwaarwegende redenen voor moet hebben, zoals het onthullen van misstanden. Ze verwijst naar de conclusie van het OM dat daarvan geen sprake was.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.