website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Van Erp en De Limburger winnen zaak tegen Kerkrade: gemeente ‘flink in de fout’

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 17 april 2019, 13:34

De Limburger-journalist Ruben van Erp luistert op de gang van het gemeentehuis Kerkrade naar besprekingen | Kerkrade / YouTube

De Limburger-journalist Ruben van Erp luistert op de gang van het gemeentehuis Kerkrade naar besprekingen | Kerkrade / YouTube

Nieuws De gemeente Kerkrade moet gemonteerde bewakingsbeelden die het van journalist Ruben van Erp online zette, direct verwijderen. Er moet verder een rectificatie komen dat onrechtmatig is gehandeld tegenover de verslaggever. Dat is het gevolg van een rechtszaak die Van Erp en zijn werkgever De Limburger tegen Kerkrade hadden aangespannen.

Elke dag dat de gemeente in uitvoering van het vonnis in gebreke blijft, moet Kerkrade een dwangsom van vijfduizend euro betalen - met een maximum van 150.000 euro.

Van Erp stelde eerder dat het bij de beelden om suggestief knip- en plakwerk gaat. Dat de gemeente met een beroep op ‘maximale openheid’ de beelden online zette, was volgens De Limburger weinig meer dan hun journalist aan de schandpaal nagelen.

De rechter is het daarmee eens en oordeelt hard: de gemeente heeft zich schuldig gemaakt aan eigenrichting en misbruik van haar eigen vrijheid van meningsuiting om de privacy van de verslaggever te schenden.

Van Erp kon verstaan wat er in de raadszaal werd gezegd en hoorde dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op de functie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

De NVJ steunde De Limburger in de rechtszaak. Algemeen secretraris Thomas Bruning: ‘De NVJ is blij met deze duidelijke uitspraak van de rechter. Een journalist die op zorgvuldige wijze zijn werk deed, werd op stuitende wijze door de gemeente Kerkrade als een soort crimineel weggezet. Het is zeer terecht dat de rechter hier korte metten mee heeft gemaakt.’

Meer bij De Limburger

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.