Overheid adverteert voorlopig niet bij GeenStijl

UPDATE Ook de fiscus en andere instellingen van de overheid adverteren voorlopig niet meer op de website GeenStijl. Dat zei vice-premier Asscher in de Kamer.
Asscher vindt dat de overheid de context van een website mag meewegen bij de vraag of daar moet worden geadverteerd.
Hij reageerde in de Kamer op vragen over de open brief van ruim honderd vrouwen om niet meer te adverteren op de website, vanwege de vrouwonvriendelijke inhoud van de site.
GroenLinks wil dat overheden en ministeries niet meer adverteren op GeenStijl en Dumpert. Defensie trok naar aanleiding van de ophef advertenties terug, maar de Belastingdienst zou nog wel adverteren, tot nu dus.
Er begint echter ook steeds meer kritiek op de oproep van de vrouwen te komen. Zo vraagt Ebru Umar in haar column zich af of “vrijheid van meningsuiting alleen bedoeld is als je de juiste mening hebt?”. Volgens Umar leggen deze vrouwen “anderen hun mening, hun gelijk en hun moreel kompas op”.
Jan Driessen, oud-voorzitter van de BVA en tegenwoordig zelfstandig communicatieadviseur bij Q+A Communicatie vindt het feit dat uitgerekend journalisten nu oproepen tot een advertentieboycot ‘op zijn minst heel erg vreemd’, meldt Adformatie. Driessen vindt de oproep vanuit de journalistiek ‘uiterst gevaarlijk en belachelijk’. “We hebben in Nederland namelijk een rechtstaat. Als lezers een opinie té kwetsend of té discriminerend vinden, kunnen ze in ons land al gewoon naar de rechter stappen. Maar zelf dreigend gaan bepalen wat wel en niet kan, creëert een glijdende schaal waarvan we verre moeten blijven.”
Praat mee
2 reacties
Martin Hopman, 9 mei 2017, 16:57
Moet Nederland nu echt een klein-Turkije worden?
ErikWVisser, 11 mei 2017, 16:49
Ebru Umar verwart walgelijke seksistische vuilspuiterij, ook nog eens heel specifiek op een persoon gericht met ‘een andere mening’