— donderdag 29 november 2018, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Julian Assange wil The Guardian aanklagen na stuk over geheime ontmoetingen

De Londense ambassade van Ecuador, al zes jaar het onderkomen van Assange | EPA

Julian Assange heeft juridische stappen aangekondigd tegen dagblad The Guardian, dat gisteren een artikel publiceerde over geheime ontmoetingen tussen Assange en Trumps latere campagnemanager Paul Manafort. Assange zou Manafort onder meer door Russische hackers gestolen e-mails hebben overhandigd, die van de Democratische Partij afkomstig waren. Laatste wijziging: 29 november 2018, 09:20

Assange en Manafort zeggen dat het artikel compleet is verzonnen. Assange startte een wervingscampagne om juridische kosten te kunnen betalen. Het einddoel is 300.000 dollar; sinds gisteren is daar rond 30 duizend dollar ingebracht.

Dat The Guardian de kop kort na publicatie aanvulde met sources say, is volgens Assange bewijs dat de krant de originele, meer stellige beschuldiging niet kan hard maken. The Guardian stelt in het artikel dat Manafort minstens drie keer de ambassade van Ecuador in Londen bezocht. Assange woont daar al zes jaar, als gevolg van (inmiddels verjaarde) beschuldigingen dat hij in Zweden betrokken was bij verkrachting.

The Guardian heeft een korte verklaring uitgegeven over de publicatie. “Het artikel steunt op verschillende bronnen. We hebben de beschuldigingen voor publicatie aan vertegenwoordigers van zowel Paul Manafort als Julian Assange voorgelegd. De bezoeken werden door geen van hen ontkend. We hebben hun latere ontkenningen aan het verhaal toegevoegd.”

Volgens tijdschrift Politico is niet ondenkbaar dat het verhaal over de ontmoetingen is geplant, met als doel de geloofwaardigheid van The Guardian te ondermijnen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.