word studentlid

— vrijdag 2 december 2022, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Journalisten El Salvador dagen NSO Group voor de rechter om spionagesoftware

Journalisten El Salvador dagen NSO Group voor de rechter om spionagesoftware
© AFP / Joel Saget

Journalisten van de El Salvadoraanse krant El Faro hebben het Israëlische bedrijf NSO Group aangeklaagd. Dat deden ze omdat de spionagesoftware Pegasus van het bedrijf vermoedelijk is gebruikt om journalisten uit El Salvador te bespioneren. Laatste wijziging: 2 december 2022, 09:46

Dat meldt El Faro. In totaal vijftien journalisten stappen niet in El Salvador naar de rechtbank, maar in de Verenigde Staten. Ze stellen er geen vertrouwen in te hebben dat ze in hun eigen land gerechtigheid zullen krijgen.

Volgens de journalisten overtreedt NSO Group de Amerikaanse computerfraudewetgeving met zijn spionagesoftware. Onder die wetgeving is het verboden om jezelf toegang te verschaffen tot een computer, zonder toestemming van de eigenaar ervan. Voor zover bekend is het de eerste keer dat journalisten NSO Group voor de rechter dagen. Techbedrijf Apple daagde NSO Group eerder ook al voor de rechter.

Gehackte journalisten
Eerder dit jaar kwamen Citizen Lab en Amnesty International tot de conclusie dat de iPhones van tientallen journalisten uit El Salvador besmet waren met de Pegasus-software. Uit onderzoek bleek toen dat de telefoons gehackt waren via een bericht in berichtenapp iMessage.

De aanvallers kregen vervolgens toegang tot de microfoon en camera van de journalisten. Ze konden tevens chatberichten onderscheppen en de locatie van de journalisten volgen. Meer bij Security.nl

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.