Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 15 juli 2019, 12:14 | 0 reacties, praat mee

Journalist wil excuses van Boris Johnson om plan hem te laten molesteren

Johnson tijdens een van de vele debatten op weg naar het premierschap | Neil Hall / EPA

De Britse oud-journalist Stuart Collier wil excuses van premierskandidaat Boris Johnson voor zijn aandeel in een opzetje, begin jaren negentig, om hem in elkaar te laten slaan. Een vriend die met de journalist overhoop lag vroeg Johnson om het adres. Laatste wijziging: 15 juli 2019, 12:16

Collier werkte toen voor News of the World en deed onderzoek naar financiële transacties en fraude waar een persoonlijke vriend van Johnson bij betrokken zou zijn. Deze Darius Guppy had al een onderwereldfiguur geregeld om Collier in elkaar te laten slaan, maar was niet geslaagd in het achterhalen van Colliers adres.

De onderwereldfiguur werd ongeduldig, waarna Guppy ten einde raad bij Johnson aanklopte om zijn netwerk in te schakelen. In plaats van deze aanpak hard af te wijzen, vroeg Johnson wat hij zich precies bij het toe te passen geweld moet voorstellen. Een transcriptie van het gesprek verscheen tien jaar geleden in de Britse krant The Independent.

Johnson werkte in 1990 als correspondent voor de Daily Telegraph in Brussel. Guppy stelde zijn vriend Johnson gerust dat de journalist niet op de intensive care zou belanden, maar hooguit een paar blauwe ogen en wat kneuzingen zou oplopen.

Nu Johnsons entree op Downing Street vrijwel zeker lijkt, wil Collier in herinnering brengen dat Johnons wat hem betreft ongeschikt is als premier, zegt hij in The Guardian.

Hoewel hem uiteindelijk niets werd aangedaan, zegt Collier dat de bedreiging wel degelijk impact heeft gehad. Guppy werd uiteindelijk veroordeeld voor een andere miljoenenfraude. Johnson heeft het telefoontje later altijd afgedaan als grap en dat hij enkel was meegegaan in de fantasie van zijn vriend “om hem te kalmeren”.

Bekijk meer van

Boris Johnson

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.