— dinsdag 31 maart 2009, 13:34 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnson in opspraak rond lekken adres journalist

Boris Johnson met zijn IJslandse collega Gulaugur thor Thordarson,tijdens een recente NATO-bijeenkomst | Stephanie LeCocq / EPA

De Britse zender Channel 4 heeft een volledige transcriptie gepubliceerd van een decennia oud telefoongesprek tussen de huidige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en een oude schoolvriend, Darius Guppy. Die laatste vraagt Johnson, toen actief als journalist, voor het thuisadres van een journalist om hem in elkaar te laten slaan. Laatste wijziging: 4 februari 2020, 12:50

De journalist in kwestie, Stuart Collier, werkte voor News of the World en deed onderzoek naar financiële transacties en fraude waar Guppy bij betrokken zou zijn. Guppy had al een onderwereldfiguur geregeld om Collier in elkaar te laten slaan, maar was niet geslaagd in het achterhalen van Colliers adres.

De onderwereldfiguur werd ongeduldig, waarna Guppy ten einde raad bij Johnson aanklopte om zijn netwerk in te schakelen. In plaats van deze aanpak hard af te wijzen, vraagt Johnson wat hij zich precies bij het toe te passen geweld moet voorstellen. “Als hij ernstig gewond raakt, word ik woedend”, aldus Johnson.

“Niks dat jij niet ooit bij rugby hebt opgelopen”, stelt Guppy zijn vriend gerust. “Ik garandeer dat hij niet zwaar gewond raakt”, aldus Guppy in het gesprek uit 1990.

“Hij zal geen beenbreuk of een gebroken arm oplopen en niet op de intensive care belanden ofzo. Hij loopt vermoedelijk een paar blauwe ogen op en misschien een gekneusde rib of iets in die geest”, aldus Guppy. Hij wilde dat Collier bang zou worden en niet zou weten wie hem in elkaar liet slaan.

“Ik wil dat hij snapt dat hij iemand heeft verneukt en dat die persoon niet iemand is die je tegen je wil hebben”, aldus Guppy. Johnson maakt zich in het gesprek zorgen dat de weinige contacten die hem het adres van Collier konden vertellen snel naar hem te herleiden zullen zijn.

Uiteindelijk werd het adres niet gedeeld en werd Collier niets aangedaan. Drie jaar later, in 1993, ging Guppy alsnog de gevangenis in, vanwege onder meer verzekeringsfraude (met een in scène gezette juwelenroof) en btw-fraude.

Geconfronteerd met de volledige transcriptie van het aanbod te helpen een collega-journalist te laten molesteren, zegt Johnson dat er uiteindelijk geen mishandeling heeft plaatsgevonden. Zijn vriend zou “in a bit of state” zijn geweest en hij zou om hem te kalmeren zijn meegegaan in zijn fantasie.

“Mensen zeggen de meest fantastische dingen als ze met hun vrienden praten”, aldus Johnson. Meer bij The Independent

Bekijk meer van

Boris Johnson

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.