Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 17 juli 2019, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Iran verhuist hongerstakende medewerkster Thomson Reuters naar psychiatrische inrichting

Juni 2019: Richard Ratcliffe kampeert buiten de Iraanse ambassade in Londen | Andy Rain / EPA

Een Britse medewerkster van de Thomson Reuters Foundation die in Iran tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens spionage, is overgebracht naar een psychiatrische inrichting. De man van Nazanin Zaghari-Ratcliffe bevestigt dat tegenover Britse media. Laatste wijziging: 18 juli 2019, 14:49

Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 opgepakt, toen ze op vakantie was met haar dochter. Ze werkt voor de liefdadigheidstak van de nieuwsorganisatie. Ze zou in die hoedanigheid hebben gespioneerd, aldus de Iraanse autoriteiten, wat begin 2017 in een celstraf van vijf jaar resulteerde.

Zaghari-Ratcliffe ging vorige maand in hongerstaking. Haar man kampeerde in die tijd voor de Iraanse ambassade in Londen. Hij zegt dat zijn vrouw woedend is het middelpunt van een politiek spelletje te zijn.

“Ik was gezond en tevreden toen ik naar Iran kwam om mijn ouders te zien. Iets meer dan drie jaar later word ik in een kliniek opgenomen. Zie me nu - ik eindig in een gesticht. Het zou een schandaal moeten zijn”, citeert Richard Ratcliffe zijn vrouw.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte tijdens een persconferentie de terloopse (en onware) opmerking dat Zaghari-Ratcliffe in Iran journalistentrainingen gaf. Iran besloot daarop de zaak te heropenen, omdat Johnson met zijn uitspraken zou hebben bevestigd dat de vrouw niet enkel op vakantie was.

Een telefoontje van Johnson naar zijn ambtscollega om zijn “verkeerd begrepen” opmerking te corrigeren draaide op niets uit.

Richard Ratcliffe zegt dat zijn vrouw met de hongerstaking iets hoopte te forceren bij de Iraanse autoriteiten. “Dat is duidelijk gelukt. Hopelijk betekent de overgang naar een ziekenhuis dat ze behandeling en zorg krijgt, ondanks mijn vrees wat er achter gesloten deuren aan pressie kan worden toegepast.” Meer bij BBC / The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.