Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 24 juni 2021, 16:24 | 0 reacties, praat mee

Britse regering gaat reclame voor junkfood op Britse tv voor 21.00 uur weren

© Olaf Schuelke

De Britse overheid gaat tv-reclames voor ongezond voedsel voor 21.00 uur verbieden. Het gaat om voedsel met veel suiker, zout en vet. Ook online komen er beperkingen.

De nieuwe beperkingen, die vanaf eind volgend jaar van kracht worden, zijn door de reclame-industrie bestempeld als ‘draconisch’, meldt The Guardian. De BBC heeft een lijst met producten die onder de nieuwe wetgeving vallen. Het gaat onder andere om producten als chocolade, hamburgers, frisdrank, taart, snoep, ijs, koekjes, gezoete sappen, patat, chips en pizza.

Vanaf eind volgend jaar zijn tv-reclames voor junkfood als ontbijtgranen, kant-en-klaarmaaltijden, kipnuggets en gepaneerde vis alleen toegestaan ​​tussen 21.00 uur en 5.30 uur. Sommige voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte die niet traditioneel als junkfood worden beschouwd, zoals honing, marmite en avocado’s, mogen nog steeds in advertenties worden weergegeven.

De tv-beperkingen komen nadat premier Boris Johnson de aanpak van obesitas, die meer dan een kwart van de Britse volwassenen treft, een prioriteit voor de regering heeft gemaakt.

Een totaalverbod, zoals eerder was geopperd, is er na overleg niet gekomen. Ook is er een uitzondering voor bedrijven met minder dan 250 werknemers, om online reclames voor kleine ondernemers mogelijk te houden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.