— vrijdag 9 september 2016, 14:38 | 0 reacties, praat mee

Noorse krant kritisch op weghalen iconische foto door Facebook

De grootste krant van Noorwegen, Aftenposten, heeft op haar voorpagina een open brief gepubliceerd, gericht aan oprichter van Facebook Mark Zuckerberg. Aanleiding: de censuur door Facebook van een historisch beeld uit de oorlog in Vietnam. Facebook gaat te ver in het bepalen van inhoud, vindt de krant.

Het conflict tussen de krant en Facebook begon eerder deze week toen Aftenposten een artikel met de beroemde foto op zijn Facebookpagina publiceerde. Het artikel ging over een initiatief van een Noorse auteur, Tom Egeland, die enkele weken geleden zeven beroemde oorlogsfoto’s publiceerde op Facebook. Eén van die foto’s was het naakte ‘Napalmmeisje’ uit Vietnam, de destijds 9-jarige Kim Phúc. Fotograaf Nick Ut maakte de foto na een Zuid-Vietnamees bombardement met napalm. Te zien is hoe bewoners van het dorp Trang Bang via een weg een veilig heenkomen zoeken na de luchtaanval.

Naakt mag niet en Facebook verwijderde de foto meteen van Egelands pagina en de auteur kon ook geen nieuw bericht meer plaatsen, hij werd geschorst. 

Toen Aftenposten op Facebook berichtte over de schorsing met dezelfde foto werd ook de krant getroffen door een sanctie. Facebook vroeg de krant de foto ‘of te verwijderen of te blurren’. ‘Elke foto van personen waarop hun geslachtsdelen zijn te zien, of van vrouwelijke borsten, zal worden verwijderd’, verklaarde Facebook. Maar nog voor de krant kon reageren, aldus hoofdredacteur Espen Egil Hansen, werd de post met het gewraakte artikel verwijderd. Tot grote woede van de hoofdredacteur.

Aftenposten wil dat Zuckerberg voor eens en altijd beseft dat hij “‘s werelds meest machtige redacteur” is die volgens Hansen zijn macht misbruikt. Volgens de hoofdredacteur laat de handelwijze van Facebook zien ‘dat het niet in staat is het verschil te zien tussen kinderpornografie en beroemde oorlogsfoto’s.

Bekijk meer van

Noorwegen Facebook Aftenposten

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.