banner festival 23

— donderdag 24 november 2016, 15:25 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook ontwikkelt onderdrukkingssoftware om Chinese markt te bereiken’

© ANP

Facebook probeert voet aan de grond te krijgen in China, waar het sociale netwerk geblokkeerd is voor de bevolking. Om dat voor elkaar te krijgen zou Facebook software ontwikkelen die het mogelijk maakt om berichten te onderdrukken in nieuwsfeeds van mensen in bepaalde geografische gebieden. Dat meldt The New York Times op basis van drie huidige werknemers van Facebook en een oud-medewerker. Laatste wijziging: 24 november 2016, 15:25

Faceboook-oprichter Mark Zuckerberg zou achter de ontwikkeling van de software staan, meldden de anonieme bronnen. De Chinese markt is enorm, maar China hanteert strenge internetregels, vooral voor buitenlandse bedrijven.

De sociale netwerksite heeft vaker content geblokkeerd na plaatsing op verzoek van regeringen, maar deze software gaat een stap verder door het bij voorbaat al niet te tonen in nieuwsfeeds. Facebook zou niet van plan de berichten zelf te onderdrukken, maar het bedrijf zou de software aan een derde, vermoedelijk Chinese, partij aanbieden. Dat bedrijf heeft dan de controle om artikelen te tonen in feeds van gebruikers. De anonieme medewerkers zeggen wel dat hoewel de code al zichtbaar is voor de programmeurs, het niet zeker is of de software ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Facebook heeft wel meer ideeën om de Chinese markt op te komen.

De software zou omstreden zijn binnen Facebook, vooral na de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de toename van nepnieuws via Facebook. Er zouden zelfs al werknemers zijn opgestapt.

Bekijk meer van

Facebook China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.