— dinsdag 4 februari 2020, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Jihadbruid Laura H. kreeg 400 euro voor deelname aan tv-programma

Laura H. met Margriet van der Linden in Mensen met M - © ANP

Laura H., de Zoetermeerse die trouwde met een jihadist en terugkeerde uit het kalifaat, heeft een vergoeding van 400 euro gekregen voor het interview met haar in het tv-programma 'Mensen met M' op Eerste Kerstdag vorig jaar. Dat schrijft minister Arie Slob maandag in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Zohair el Yassini. Laatste wijziging: 4 februari 2020, 13:20

Het is niet ongebruikelijk dat gasten in tv-programma’s een vergoeding krijgen. Minister Slob schrijft dat KRONCRV en de producent van het programma hebben gemeld dat in de begroting een post ‘gastenvergoeding’ is opgenomen van maximaal 750 euro per gast.

In Mensen met M voert presentator Margriet van der Linden een gesprek met twee bekende Nederlanders. In de aflevering die werd uitgezonden tijdens Kerst sprak ze met Songfestival-winnaar Duncan Laurence en Syriëganger H.

Er kwam veel kritiek op de uitzending, omdat presentatrice Margriet van der Linden haar gast niet kritisch genoeg zou hebben bevraagd over de gruweldaden van IS. In De Telegraaf stelt El Yassini dat het “krankzinnig” is dat “terroristen belastinggeld krijgen om te vertellen over hun misdaden”.

Slob benadrukt in zijn beantwoording op El Yassini’s eerdere vragen dat “de redactionele onafhankelijkheid van de omroepen een groot goed is” en dat zij vrij moeten zijn de inhoud van hun programma’s te bepalen.

Op dit moment wordt er ook gewerkt aan een televisieserie over Laura H., die na haar terugkeer uit het kalifaat werd veroordeeld tot elf maanden cel. Slob schrijft dat nog niet bekend is of de publieke omroep die serie gaat aankopen.

In 2017 kwam PowNed onder vuur te liggen vanwege een vergoeding voor de leider van motorclub No Surrender Henk Kuipers. Hij had geld had ontvangen voor de serie Captain Henk van de omroep. Hierop besloot de NPO voortaan te verbieden personen te betalen voor hun deelname aan een “journalistiek radio- of tv-(onderzoeks)programma”. Voor andere programma’s, zoals talkshows, mogen gasten een “vergoeding van gemaakte onkosten” krijgen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.