banner anp

— donderdag 28 februari 2019, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Uitgevers: regionaal nieuw aanbod publieke omroepen altijd testen op markteffecten

Mediaminister Arie Slob | Bart Maat / ANP

NDP Nieuwsmedia, de branchevereniging van uitgeverijen, vindt dat minister Slob verstorende markteffecten van nieuwe regionale aanbodkanalen onderschat. In het wetsvoorstel voert toezichthouder ACM in het vervolg de zogeheten 'nieuwedienstentoets' uit als publieke omroepen plannen hebben voor nieuwe aanbodkanalen. Slob wil zo'n toetsing door de ACM voor de regionale situatie niet verplicht stellen.

In een antwoord op Kamervragen, die Slob eind vorige week verstuurde, stelt de minister: “De omvang en complexiteit van de markteffecten zijn bij een regionaal aanbodkanaal naar verwachting echter geringer dan bij een landelijk aanbodkanaal. Daarom wordt inschakelen van de ACM in de regionale situatie geen verplichting, maar een bevoegdheid.”

Als de minister het gevoel heeft dat een aparte toets zin heeft, kan hij de ACM alsnog om zo’n markteffectenanalyse vragen. NDP Nieuwsmedia vindt dat te vrijblijvend. Een nieuw regionaal aanbodkanaal leidt volgens de branchevereniging tot rechtstreekse oneerlijke concurrentie.

“Omdat de twee grote publieke en private nieuwsmedia op regionaal niveau nog directer met elkaar concurreren om hetzelfde publiek dan landelijke media op landelijk niveau doen, is de relatieve impact van het aanbod van de publieke op de private partij nog groter”, stelt NDP Nieuwsmedia.

Half maart spreekt de Tweede Kamer verder over de voorgestelde wijzigingen aan de Mediawet.

Bekijk meer van

RPO NDP Nieuwsmedia Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.