— maandag 4 februari 2019, 13:16 | 0 reacties, praat mee

Afstudeerprijs Villamedia voor visueel journalist Arieke van Liere

De Afstudeerprijs Villamedia 2018 gaat naar Arieke van Liere voor ‘Nederl-anders’, een online project over de onzinnigheid van inburgeringscursussen en -examens en wat daaraan te doen zou zijn. Laatste wijziging: 4 februari 2019, 15:53

Arieke van Liere is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en noemt zich - naast haar werkzaamheden als art director en copywriter - ‘visueel journalist’.

Haar productie draait inderdaad voornamelijk om de visuele kant van de inburgeringscursussen, die gebruik maken van beeld uit de jaren 1970 en 1980, met overduidelijk gedateerde situaties. Tegelijk heeft zij aan de weg getimmerd met haar onderwerp. Ze sprak met experts en met uitgevers van die cursussen, trok aan de bel bij het ministerie van SZW en de Tweede Kamer, gaf een interview aan Met het Oog op Morgen en het AD, en publiceerde een verhaal in Onze Wereld. Haar project leidde zelfs tot een item bij Jinek, waarin minister Koolmees aan de tand gevoeld werd en beterschap beloofde.

De impact van haar project - het enige dat echt een debat heeft losgemaakt - was dan ook één van de factoren die meewoog voor de jury van de Afstudeerprijs, die verder Van Lieres creativiteit prees en haar aanpak omschreef als ‘vernieuwende journalistiek’.

Opmerkelijk aan deze lichting inzenders is dat zij voor driekwart afkomstig zijn uit het HBO. De ‘universitaire’ inzenders komen uit Amsterdam (UvA), Groningen en voor het eerst ook uit Brussel. Op één na zijn dit collectieve werkstukken. Ook opmerkelijk, aldus de jury, is de hoge kwaliteit van veel van deze projecten en de gevarieerdheid en originaliteit van de onderwerpen.

Toch kwamen er drie echt bovendrijven. Behalve het project van Arieke van Liere waren dat ‘Kasten vol schuldgevoel’ van Rokhaya Seck, Lauren Fabels, en Nienke Zoetbrood (UvA, Journalistiek en Media), een intrigerend en ook spannend verhaal in Vrij Nederland over een verzameling schedels en botten uit de koloniale tijd waarvan niemand weet wat ermee te doen, en ‘Vaccinatievrees’, een indringende en zeer goed gemaakte (maar helaas niet uitgezonden of online geplaatste) documentaire van Elisabeth van Kleef (Opleiding journalistiek Windesheim). De jury vond de kwaliteit van de twee niet-winnende inzendingen beslist een eervolle vermelding waard.

De Afstudeerprijs wordt uitgereikt op 14 februari in Beeld en Geluid, voorafgaand aan de uitreiking van de Journalist van het Jaar.

Kijk voor meer informatie over het project van Van Liere op nederl-anders.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.