word studentlid

— donderdag 12 januari 2023, 15:11 | 0 reacties, praat mee

Jeroen Pen begint aan zijn derde omroep en Ferdi Schrooten ruilt de journalistiek in voor het onderwijs

Jeroen Pen begint aan zijn derde omroep en Ferdi Schrooten ruilt de journalistiek in voor het onderwijs
Jeroen Pen uitte forse kritiek op de publieke omroep in zijn debuutroman 'De meest besproken man', Toch treedt hij nu in dienst bij BNNVARA. - © Merlijn Doomernik

Jeroen Pen, die in zijn debuutroman fel uithaalde naar de flexcontracten en beperkte doorgroeimogelijkheden bij de publieke omroep, weet te verrassen: hij treedt opnieuw in dienst bij een publieke omroep. En na dertig jaar in de journalistiek begint Ferdi Schrooten aan een nieuwe uitdaging. Nee, geen midlifecrisis in een ver buitenland, maar een overstap naar het onderwijs. Dit en nog veel meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia wekelijks de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 13 januari 2023, 08:48

De bezoekers van NU.nl kunnen binnenkort artikelen lezen van de hand van Nuri Kurnaz. Kurnaz kwam terecht bij de nieuwswebsite via de traineeship voor divers journalistiek talent van DPG Media, vermeldt hij. ‘Gedurende het traineeship krijg je begeleiding en leer je de vele titels van DPG Media (o.a. Volkskrant, Parool, Trouw) kennen!’

Arnout Staal zwaait af bij ‘de N⭕️S’ - zoals hij het zelf schrijft. ‘Ik heb de NOS leren kennen als een mooie, professionele organistatie met fantastische mensen. Dagelijks zetten zij zich keihard in om Nederland te voorzien van betrouwbaar en toegankelijk nieuws. Dat bewonder ik!’ Voor de gelegenheid dook hij zelfs in de bekende NOS-televisiestudio. Staal verlaat daarmee ook de journalistiek, want hij begint bij de gemeente Almere als woordvoerder.

Tot haar eigen verbazing werd Rosa Wierda 4,5 jaar aangenomen bij BNNVARA Academy, het interne opleidingstraject van de omroep. Na veel achter de schermen te hebben gewerkt is ze de nieuwe presentator van het nachtprogramma De Wereld van BNNVARA. ‘En dat is bizar, spannend en allerlei emoties tegelijkertijd. Gelukkig mag ik gelijk het allerleukste programma ooit gaan presenteren!’, schrijft ze.

Wielrenjournalist Thijs Zonneveld stapt weer - profesioneel - op de fiets en gaat rijden voor Beat Cycling. Hij gaat weer ‘met zijn poten in de klei’, vertelde hij deze week aan Villamedia. ‘Bij Beat laten ze me helemaal vrij in wat ik journalistiek doe en zeg, roep en schrijf. Daar zijn hele duidelijke afspraken over gemaakt. Als ik met banden rijd van partners van BEAT en die vind ik slecht, dan ga ik er geen goed praatje over houden.’ Daarnaast blijft hij werkzaam voor het AD.

Na dertig jaar in de journalistiek gaat Ferdi Schrooten een nieuwe uitdaging aan. ‘Nu eens niet in verre oorden, zoals een afstudeerproject in het Malawi van scheidend dictator Kamuzu Banda. Of een queeste Down Under naar sporen van mijn dode oom ‘Nonk Theo’, pionier, kangoeroejager en goudzoeker. Ook niet in medialand, zoals na jaren schrijvende journalistiek in binnen- en buitenland de switch naar televisie, met vooral de prikkelende bevrediging die live-tv kan bieden’, schrijft hij. Want Schrooten maakt de overstap naar het onderwijs. deze vader van vier gaat voor de klas staan. ‘Van een publiek van vele duizenden volwassenen naar één klas kinderen. Van topics die land en wereld beroeren, naar rekenen, taal, en wereldoriëntatie. Als zij-instromer dus, in het basisonderwijs. De voorbije maanden heb ik er al aan geproefd. En ik had niet gedacht dat ik het zó leuk en uitdagend zou vinden.’

Sofie van der Wal stopt als freelancer en treedt in dienst bij Omroep Brabant als online video redacteur. En daarmee kreeg ze direct haar eerste echte bedrijfsfoto ‘bij d’n omroep’, schrijft ze.

Bij omroep Human is Ronald Sistermans begonnen als regisseur, journalist en programmamaker.

Ana van Es en en Toine Heijmans zijn de nieuwe columnverslaggevers van de Volkskrant. ‘Ana van Es en Toine Heijmans zullen twee keer per week op zoek gaan naar de maatschappelijke onderstroom, naar verhalen die ons de huidige tijd beter doen begrijpen’, schrijft hoofdredacteur Pieter Klok.

Jeroen Pen weet ons te verbazen. In april 2021 debuteerde hij met zijn debuutroman ‘De meest besproken man van Nederland’, waarin hij fel uithaalt naar de werkwijze van de publieke omroepen en andere media. Na publicatie van zijn boek zei Pen tegenover verschillende media dat hij de journalistiek definitief zou verlaten. Maar toch niet helemaal, dus. Want per 1 februari treedt hij in dienst bij BNNVARA, waar hij aan de slag zal gaan bij Zembla. Moraal van dit verhaal: zeg nooit nooit.

Komende week publiceert Villamedia een interview met Pen over zijn terugkeer naar de journalistiek.

Na vijf jaar bij de NOS begint Emma Brink voor zichzelf als zelfstandige. ‘Ik voelde dat het tijd is voor iets nieuws; eigen tijd indelen en nieuw avontuur. En ik geniet ervan, merk ik nu ik een paar weken bezig ben’, schrijft ze op LinkedIn.

Joost Oranje is met ingang van januari 2023 benoemd als nieuw lid van de Raad van Toezicht van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, meldt het fonds. Oranje is coördinator onderzoeksjournalistiek bij NOS Nieuws en Nieuwsuur. Daarvoor was hij ruim negen jaar hoofdredacteur van dat programma. Tussen 1998 en 2012 was hij in dienst van NRC Handelsblad, onder meer als onderzoeksjournalist, chef van de politieke redactie en plaatsvervangend hoofdredacteur.

En tot slot Frank Beijen. Na acht jaar te hebben gewerkt bij Quest en daarvoor bij het Leidsch Dagblad en BNR, verlaat ook hij de journalistiek. Sinds deze week werkt Beijen voor de provincie Zuid-Holland als woordvoerder voor Frederik Zevenbergen, de gedeputeerde verkeer en vervoer. Leuk feitje: in de tijd dat Hyves nog een ding was, richtte Beijen een Hyve (lezers onder de twintig zullen vermoedelijk niet meer weten wat dat ook alweer was) op voor trotse Zuid-Hollanders, schrijft hij. Erg druk was het niet in die groep: ‘De Hyve werd nooit zo druk als die van Groningen, Friesland, etc. Dat geeft niks, Zuid-Hollanders voelen zich nu eenmaal eerder Rotterdammer, Leidenaar of Katwijker’. Maar trots is ‘ie nu wel - getuige het feit dat hij zijn bericht op LinkedIn afsluit met het volkslied van Zuid-Holland. In alle eerlijkheid moet de auteur van deze Transfer Thursday - zelf Rotterdammer - ook bekennen dat hij geen flauw idee heeft van de tekst van het volkslied van Zuid-Holland.

Nieuwe baan of ken je iemand die een overstap maakt in de journalistiek of media? Tip Villamedia via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.