word studentlid

— woensdag 6 december 2023, 07:00 | 0 reacties, praat mee

Jeroen Pauw over de Publieke Omroep: ‘Er is heel veel beslissingssnelheid weggehaald’

Jeroen Pauw over de Publieke Omroep: ‘Er is heel veel beslissingssnelheid weggehaald’
Jeroen Pauw in gesprek met Villamedia's Mark Koster.

RECTIFICATIE: In deze podcast beweert Jeroen Pauw dat hij nooit om wederhoor is gevraagd met betrekking tot een publicatie in Vrij Nederland. Dat klopt niet. Pauw kreeg het verzoek tot wederhoor per mail en voldeed daar ook per mail aan. - Afgelopen week had Mark Koster een interview van anderhalf uur met presentator en producent Jeroen Pauw. Deze week lichtten we nog enkele opmerkelijke delen uit het gesprek. Dit keer aandacht voor de identiteit van omroepen, omroepbaasjes, de plannen voor de Publieke Omroep als er een mogelijk rechts kabinet aantreedt - en hoe ziet de NPO er eigenlijk uit als Pauw het voor het zeggen had? Laatste wijziging: 6 december 2023, 13:20

In een gesprek met Pauw kan het natuurlijk niet anders dan dat het ook over de omroepen gaat. En over problemen die Pauw constateert binnen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Recent werd in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep onderzocht. Een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA),  is dat de NPO uit maximaal zes omroepverenigingen moet bestaan. Pauw denkt dat het rapport niet zo veel effect zal hebben.

Pauw: “Er komt gewoon een commissie, en er is een la. En dat rapport gaat dan in die la. [..] En het volgende moment moeten ze (de omroepen, red.) allemaal weer meer gaan samenwerken en het moment daarna moeten ze allemaal weer wat meer apart zijn, dus het is eigenlijk een grote janboel, en dat is eigenlijk al twintig jaar zo.”

Over omroepbaasjes
“Er wordt nog steeds gekonkeld. Er wordt op verschillende niveaus ook dat ik denk - dat klopt allemaal niet. Maar je ziet ook dat heel veel mensen die de leiding hebben over een omroep, [..] Ze kunnen eigenlijk ook geen kant meer op. Kijk, vroeger had je een avondje AVRO om maar wat te noemen, of je had de VARA. En je kon met de VARA een afspraak maken. [..] Ik zou graag - ik noem maar wat - tien interviews willen doen van een half uur. En dan zegt de VARA: dat willen wij graag. Of andersom, VARA vraagt aan mij “Wil je tien interviews doen van een half uur?” Nou, dan gaan we daar een titel bij verzinnen.”

“En vroeger kon het dan gewoon gemaakt worden. Nu moet de VARA maar afwachten. Dan moet het naar een of andere programmeertafel toe, daar zitten genre-managers en iedereen moet maar wachten of er iets van komt of niet.” [..] “Er is een laag tussen en er is ook vooral heel veel beslissingssnelheid weggehaald.

En het gekke is, als er iets werkelijks gebeurt waar ik ook nog wel eens bij betrokken ben. Bijvoorbeeld de aardbeving in Turkije begin dit jaar en daarna een grote uitzending. Oorlog Oekraïne: daarna grote uitzending. Dan kan het allemaal wél. Dus zo negatief wil ik niet zijn. Maar gewoon in de dagelijkse gang der dingen hebben omroepen steeds minder macht gekregen eigenlijk. Maar er is ook niet iets voor in de plaats gekomen.”

Tekst loopt verder onder de video

Bekijk het gehele interview op YouTube

Rechts kabinet, en dan?
Op de vraag of omroepen niet gewoon weg moeten en of het hele omroepsysteem niet gewoon op de schop moet antwoordt Pauw bevestigend. Het kan immers nooit lang meer doorgaan op deze manier. “Er zal toch iets moeten gebeuren bij de publieke omroepen.” 

“Stel dat er een rechts kabinet komt, wat toch wel aannemelijk is, dan denk ik: er zijn heel veel dingen die door Wilders in de ijskast gezet moeten worden, maar deze natuurlijk even niet!’ [..] “Ik denk dat als er een rechts kabinet komt, dat de publieke omroep daar wel de bittere vruchten van zal proeven.” [..]  “Ik vind het niet leuk als er allerlei nare dingen gebeuren, maar als dat tot iets leidt waardoor je misschien een betere publieke omroep kan maken, vind ik het wél leuk.”

Beluister hier de podcast

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.