Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 4 december 2023, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Jeroen Pauw over de invloed van het SBS6-debat op de verkiezingen: ‘Het was geen decisive moment’

Mark Koster interviewt Jeroen Pauw over de Tweede Kamerverkiezingen, zijn rollen en het Timmermans-moment. - © Villamedia

RECTIFICATIE: In deze podcast beweert Jeroen Pauw dat hij nooit om wederhoor is gevraagd met betrekking tot een publicatie in Vrij Nederland. Dat klopt niet. Pauw kreeg het verzoek tot wederhoor per mail en voldeed daar ook per mail aan. - Er was veel te doen over het SBS-verkiezingsdebat vorige maand. In een 1,5 uur durend gesprek met Mark Koster in een podcast van Villamedia, vertelt presentator en producent Jeroen Pauw onder meer over hoe het SBS-debat tot stand kwam, zijn rol in de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen en het 'Timmermans-moment', een volgens Koster "cruciaal moment" tijdens die verkiezingen. Laatste wijziging: 6 december 2023, 11:18

De opzet van het SBS6-debat van 16 november was zo dat mensen in het land de uitgenodigde politici vragen mochten stellen.

Zo was er een vrouw die werkte bij een eigen voedselbank. Zij wilde van NSC-voorzitter Pieter Omtzigt weten waarom hij niet net als de andere drie partijleiders (Geert Wilders van de PVV, Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA en Dilan Yeşilgöz van de VVD) voor het verhogen van het minimumloon was.

Timmermans bemoeide zich ermee en lanceerde zich daarmee zelf in een discussie met PVV-leider Geert Wilders die Timmermans vermoedelijk duur is komen te staan.

Pauw zegt daar in de podcast over: “Wat logisch is bij zo’n debat is dat de andere mensen die meedoen aan het debat, andere politici, kijken waar vind ik een gaatje om erin te stappen, om erin te springen, om er iets over te zeggen. [...] In dit geval deed Timmermans dat.”

“Toen ging hij het thema verbreden door te praten over ziektekosten en eigen risico en toen zei die mevrouw [...] ‘ja, maar wij kunnen het eigen risico niet meer betalen.’ en toen zei Timmermans iets van ‘het gaat in stapjes naar beneden’, [...] en toen zei die mevrouw, ‘maar daar kan ik niet op wachten”.

Tekst loopt verder onder de video

Bekijk het gehele interview op YouTube

Decisive moment?
Volgens Koster was dat een “decisive” moment in de campagne. “Toen pakte Wilders het over”, vertelt Pauw. “En die zei: ‘ja, die mevrouw, die kan daar niet op wachten en - ik zeg het weer even uit mijn hoofd - u krijgt 15.000 euro netto of zo aan wachtgeld elke maand voor u is het allemaal niet zo belangrijk.’ Dit was een hele scherpe interventie.”

Pauw vond het wel “spannend”, maar hij had niet het gevoel dat het een decisive moment was in de zin van “nu liggen de verkiezingen helemaal anders”.

“Je weet A nog niet wat er allemaal nog meer gebeurt en B was het, maar goed dat heb ik vaker gehad met Timmermans, ook nu weer, dat ik dacht van waarom spreek je dit niet tegen?” [...] Wilders is natuurlijk een straatvechter en dat doet hij goed, maar Timmermans zou dat in principe ook best moeten kunnen. En als Timmermans wordt aangesproken dat hij 15.000 euro krijgt, had hij ook kunnen zeggen: meneer Wilders, u bent de langstzittende politicus in de Tweede kamer. U krijgt al twintig of 25 jaar jaar elke maand geld van de gemeenschap om dit soort dingen te doen. En niet alleen om dit soort dingen te doen, maar om haat te zaaien en om groepen weg te zetten en weet ik veel, had hij allemaal kunnen zeggen. Maar dat deed hij niet.”

Beluister hier de podcast

Bekijk meer van

Mark Koster Jeroen Pauw

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.