word studentlid

— donderdag 23 november 2023, 14:48 | 0 reacties, praat mee

Campagneleiders GL-PvdA en NSC verbaasd en ontevreden over opzet van SBS-debat

Campagneleiders GL-PvdA en NSC verbaasd en ontevreden over opzet van SBS-debat
Campagneleider Saar van Bueren van GroenLinks-PvdA heeft kritiek op de toon van de debatleider, Wilfred Genee, die "zelf al zegt: het is allemaal gelul, politici lullen maar wat. Ja, daarmee draag je ook bij aan het wantrouwen tegen de politiek." - © ANP / Koen van Weel

UPDATE De campagneleiders van GroenLinks-PvdA en Nieuw Sociaal Contract (NSC) waren verrast en ontevreden over de opzet van het SBS-debat tijdens de campagne. Hoe dat daar ging "vind ik eigenlijk niet kunnen", stelde campagneleider Saar van Bueren van GroenLinks-PvdA donderdag in een terugblik op die campagne in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Campagneleider Wytske Postma van NSC had een "bepaalde neutraliteit" verwacht, zei ze. SBS weerspreekt de aantijgingen van de twee partijen. Laatste wijziging: 23 november 2023, 17:25

Tijdens het SBS-verkiezingsdebat op donderdag 16 november werden sympathisanten van de PVV en van VVD als vragenstellers in het publiek gezet. Zo bleek een vrouw die kritische vragen stelde aan NSC’er Pieter Omtzigt en Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA fan van Wilders.

Ook Frank van Gool, de oprichter van OTTO Work Force die eerder een ton doneerde aan de VVD, kwam aan het woord over arbeidsmigratie. Over die opzet waren NSC en GroenLinks-PvdA niet vooraf geïnformeerd.

Van Bueren: “Als er kiezers in de zaal blijken te zitten van wie achteraf blijkt dat ze fan zijn van en betrokken bij Wilders en als daar een donateur van de VVD zit, dan is dat opzet. Dat type opzet vind ik eigenlijk gewoon niet kunnen.”

‘Het is allemaal gelul’
Ze heeft ook kritiek op de toon van de debatleider, Wilfred Genee, die “zelf al zegt: het is allemaal gelul, politici lullen maar wat. Ja, daarmee draag je ook bij aan het wantrouwen tegen de politiek.”

Ook NSC was “heel verrast”, aldus Postma. “Je verwacht eigenlijk dat als je een debat ingaat met kiezers, dat dat een bepaalde neutraliteit heeft. En bij twee van die vragenstellers kun je je dat echt afvragen. Hoe zijn die daar geplaatst en waarom zitten ze daar? Dat verraste ons wel, dat wisten we van tevoren niet.”

‘Anders had ik geadviseerd om het niet te doen’
Campagneleider Eelco Heinen van de VVD zei desgevraagd dat hij van tevoren te horen kreeg dat de donateur er zat, “maar het was niet gepland. Anders had ik geadviseerd om het niet te doen uiteraard.”

Heinen heeft een “dubbel gevoel” over de verkiezingsuitslag. “Teleurstellend”, maar hij zag “een mooie campagne”. Yeşilgöz gaf “energie en enthousiasme” en tot de laatste week zag het ernaar uit “dat het kon”.

“Dan is de uitslag op het laatste moment toch anders”. Dat de voorkeur van kiezers de voorbije tijd schoof van BBB, naar NSC en dan naar PVV, “maakt het politieke landschap wel heel volatiel”, analyseerde hij.

Dat de VVD de PVV in het zadel hielp door een samenwerking met hem niet langer uit te sluiten, vindt Heinen onzin. “Dan had de PVV toen we dat deden, in augustus, al moeten stijgen in de peilingen, dat gebeurde niet. Dus het is achteraf wel heel makkelijk om ons dit in de schoenen te schuiven.”

Reactie van SBS
SBS spreekt in een reactie tegen dat er sprake was van een opzetje, maar evenmin is ooit “gesuggereerd dat het ging om zwevende of volledige objectieve kiezers”. De vragenstellers zijn geselecteerd op basis van vier thema’s, omdat die in hun dagelijkse leven spelen, laat de zender weten. Partijvoorkeur speelde geen rol bij de selectie. “De politieke voorkeur van de vragenstelster was vooraf bekend, net als van de andere vragenstellers als ze die wilden delen.”

Bekijk meer van

SBS6

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.