— vrijdag 1 november 2019, 07:47 | 0 reacties, praat mee

‘‘Grootschalige spionage via lek inWhatsapp’’

Een ernstige kwetsbaarheid in WhatsApp zou volgens het bedrijf zijn misbruikt voor spionage in ruim twintig landen. En een groot deel van de slachtoffers zijn hoge regerings- en legerfunctionarissen, dat zeggen anonieme bronnen met kennis van het onderzoek dat Whatsapp zelf uitvoert, meldt persbureau Reuters.

Het is niet bekend wie achter de hack zit, maar WhatsApp heeft afgelopen dinsdag het Israëlische bedrijf NSO aangeklaagd. NSO is gespecialiseerd in spionagesoftware, die formeel alleen aan overheden verkocht wordt in de strijd tegen terrorisme, maar inmiddels ook in verband is gebracht met misbruik door overheden. Zo zou spionagesoftware van het bedrijf in het voorjaar via een kwetsbaarheid in WhatsApp naar 1.400 doelwitten zijn gestuurd. Daaronder zaten volgens WhatsApp meer dan honderd journalisten, activisten, advocaten en hoge ambtenaren.

In mei werd bekend dat de spionagesoftware ook zou zijn ingezet tegen een in Groot-Brittannië werkzame mensenrechtenadvocaat die met Mexicaanse journalisten en Saudi-Arabische dissidenten werkt. Die mensenrechtenadvocaat is ook betrokken bij een rechtszaak tegen de NSO-groep, meldde The New York Times eerder.

WhatsApp heeft gebruikers die doelwit zijn geweest deze week gewaarschuwd. Diverse journalisten uit India zouden een dergelijke waarschuwing hebben ontvangen, meldt CPJ. Meer bij Reuters / RTL Nieuws / NU.nl

Bekijk meer van

Whatsapp

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.