training eu starters

— maandag 22 juli 2019, 09:17 | 0 reacties, praat mee

‘Hackbedrijf NSO kan data uit iCloud en Google Drive halen’

© Martin Bureau / AFP

Het Israëlische bedrijf NSO Group beweert in staat te zijn data uit onder meer iCloud, Google Drive en andere clouddiensten te halen, schrijft de Financial Times op basis van documenten en anonieme bronnen die bekend zijn met de verkooppitch van het bedrijf. Laatste wijziging: 22 juli 2019, 11:59

NSO is gespecialiseerd in spionagesoftware, die formeel alleen aan overheden verkocht wordt in de strijd tegen terrorisme, maar inmiddels ook in verband is gebracht met misbruik door overheden om tegen activisten en journalisten te gebruiken. Zo zou ook de communicatie van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi gemonitord zijn. NSO kwam recent nog in het nieuws omdat het bedrijf een ernstige kwetsbaarheid in WhatsApp misbruikt zou hebben, waarmee gebruikers afgeluisterd konden worden.

Het bedrijf zou nu dus ook in staat zijn om informatie te verzamelen die zich niet op de smartphone bevindt, maar op servers van verschillende diensten. Volgens de Financial Times gaat het om onder meer iCloud, Google Drive, Facebook Messenger en een niet nader genoemde clouddienst van Microsoft. Toegang tot deze diensten zou betekenen dat NSO inzicht kan krijgen in persoonlijke documenten, locatiegegevens en back-ups van chatgesprekken die online zijn opgeslagen.

NSO zou potentiële klanten vertellen dat zij informatie uit deze diensten kunnen verzamelen zonder dat het doelwit daarvan op de hoogte wordt gebracht.

Amerikaanse techbedrijven die mogelijk zijn getroffen, onderzoeken de kwetsbaarheid momenteel, aldus de Financial Times. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

NSO Group Israël

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.