— dinsdag 14 mei 2019, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Lek in Whatsapp, gebruikers bespioneerd

WhatsApp-gebruikers zijn via een onbekend beveiligingslek besmet met spyware waardoor ze konden bespioneerd, zo meldt de Financial Times. De kwetsbaarheid zou zijn ingezet tegen een in Groot-Brittannië werkzame mensenrechtenadvocaat die met Mexicaanse journalisten en Saoedi-Arabische dissidenten werkt. Laatste wijziging: 14 mei 2019, 08:58

De aanval werkte zowel tegen Android als iOS. Om het lek te misbruiken volstond het voor aanvallers om slachtoffers via WhatsApp te bellen. Hoeveel mensen het doelwit van de aanvallen waren is nog niet bekend.

Volgens The Financial Times is de software ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spionagesoftware. De mensenrechtenadvocaat die bespioneerd is, is betrokken bij een rechtszaak tegen de NSO-groep, meldt The New York Times.

De producten van NSO zijn vaker in verband gebracht met misbruik door de overheden van Mexico en Saoedi-Arabië, onder meer rond de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, meldt NU.nl.

Het Israëlische bedrijf zei in verklaring op maandag dat de spyware strikt in licentie wordt gegeven aan overheidsinstanties en dat ze elke “geloofwaardige beschuldiging van misbruik” zou onderzoeken. Het bedrijf zei verder dat het niet betrokken zou zijn bij het identificeren van een doelwit voor de technologie.

WhatsApp heeft het lek inmiddels gedicht. Gebruikers worden geadviseerd een beveiligingsupdate te installeren.

Bekijk meer van

WhatsApp NSO Group Israël

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.