— woensdag 20 mei 2015, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Iran: Rezaian volgende week voor de rechter

De Amerikaanse journalist Jason Rezaian, die vorige maand in Iran officieel van spionage werd beschuldigd, zal volgende week voor de rechter verschijnen. Rezaian, die werkt voor de Washington Post, zit inmiddels al negen maanden vast voor een reeks aan beschuldigingen, variërend van het produceren van propaganda, spionage tot het delen van informatie met vijanden van de gevestigde orde. Het Iraanse persbureau Fars stelt dat Rezaian volgende week dinsdag zijn eerste zittingsdag zal hebben. Rezaian heeft naast de Amerikaanse ook de Iraanse nationaliteit. Iran erkent geen dubbele nationaliteiten, en ziet Rezaian als Iraniër.

Volgens de Washington Post heeft Razaian gedurende zijn hele detentie één keer contact gehad met zijn advocaat. Die bijeenkomst was niet privé maar werd bijgewoond door vertalers. De beschuldigingen werden dus pas vorige maand concreet. Hoofdredacteur Martin Baron stelt dat er nul bewijs is voor de aantijgingen en dat de zaak al lang geleden geseponeerd had moeten worden.

De Iraanse staatstelevisie meldt dat Razaians zaak door de Revolutionaire Rechtbank wordt behandeld. Dit betekent vrijwel zeker dat het achter gesloten deuren zal gebeuren. Meer bij Washington Post

Bekijk meer van

Recht Jason Rezaian Iran

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.