— woensdag 14 september 2022, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Inzamelingsactie gestart rondom oplopende juridische kosten Stella Braam

Stella Braam bleek al decennia door de AIVD en voorloper BVD te worden gevolgd.

Onderzoeksjournalistiek platform The Investigative Desk is een inzameling gestart om de oplopende juridische kosten van vaste medewerker Stella Braam op te vangen. Braam, die recent hoorde dat ze al 35 jaar werd gevolgd door Nederlandse inlichtingendiensten, heeft al 7.500 euro aan juridische kosten gemaakt. Verwacht wordt dat er nog eens 25.000 euro nodig is, aldus hoofdredacteur Marcel Metze. Laatste wijziging: 14 september 2022, 09:34

Metze: “Het is niet duidelijk of de AIVD nog steeds ‘een oogje in het zeil houdt’ bij Braam. De dienst weigert hier uitsluitsel over te geven. Daardoor kan Braam de bescherming van anonieme bronnen niet garanderen en ondervindt zij dus problemen in haar werk als onderzoeksjournalist. Haar advocaten zetten alles op alles om deze onverkwikkelijke zaak, die alle journalisten aangaat, op te lossen. Dit is een lange weg, maar geen middel (zoals bijvoorbeeld een kort geding) zal worden geschuwd.”

Donaties voor juridische bijstand aan Braam zullen apart worden geregistreerd en in het jaarverslag over 2022 worden verantwoord.

Eventueel overschot gaat rechtstreeks naar onderzoeksjournalistiek werk, schrijft Metze aan lezers.

Mark Koster sprak vorig jaar voor Villamedia met Metze, toen hij The Investigative Desk lanceerde. De redactie, die langdurig onderzoek doet naar de invloed van de defensie-industrie, de farmacie, de tabaksindustrie, de voedingsindustrie en de energiesector op de publieke zaak, levert bijdragen aan Nederlandse media zoals NRC, Follow the Money, Vrij Nederland en Trouw, maar richt zich steeds nadrukkelijker ook op de buitenlandse pers.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.