— vrijdag 11 augustus 2023, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Derk Sauer werd bijna twee decennia gevolgd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst

Journalist Derk Sauer en uitgever van de Moscow Times, momenteel gevestigd gevestigd in het INIT gebouw waar ook het Parool, Trouw en de Volkskrant zijn gehuisvest. - © ANP/ Hollandse Hoogte/ Jean-Pierre Jans

Journalist en uitgever van de Moscow Times Derk Sauer werd bijna twintig jaar gevolgd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorganger van de AIVD. Dat schrijft NRC in een interview met Sauer. Laatste wijziging: 14 augustus 2023, 09:53

Op zeventienjarige leeftijd organiseerde Sauer als middelbare scholier een ‘discussieavond over het kapitalistisch systeem met zijn machts- en gezagsstructuur’, zo registreerde de BVD. Dit enkele incident in 1969 was genoeg voor de dienst om een persoonlijk dossier over hem te openen en hem bijna twintig jaar lang in de gaten te houden, schrijft NRC.

Het dossier van Sauer is slechts één van de 70.000 individuele dossiers die de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) gedurende de periode van 1949 tot 1995 bijhield. Sinds het afgelopen jaar zijn deze archieven te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag.

NRC deed onderzoek in het archief en stuitte onder andere op de naam Derk Sauer. De journalist en oprichter van de The Moscow Times was van plan zelf het dossier in te zien, maar belandde met een nieraandoening in het ziekenhuis. Met zijn toestemming keek NRC zijn dossier in. Inmiddels gaat het beter met Sauer en heeft hij de door de krant gemaakte samenvatting gelezen.

Lees hier het volledige NRC-verhaal waarin Sauer reflecteert op zijn BVD-dossier en de aandacht die in die tijd aan hem werd besteed.

Bekijk meer van

Stella Braam NRC Derk Sauer BVD AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.