— donderdag 24 februari 2022, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Internetconsultatie voor afschermen van bezoekadressen in KvK

© Jonathan Francisca

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een internetconsultatie gestart over het op verzoek afschermen van bezoekadressen van een onderneming of handelspersoon in het Handelsregister, meldt Sdu. Laatste wijziging: 24 februari 2022, 11:54

Sinds 1 januari 2022 schermt de Kamer van Koophandel het woonadres van ondernemers en bestuurders af in het Handelsregister. Met de nieuwe regeling wordt het mogelijk om het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon in het Handelsregister af te schermen. Dit is bijvoorbeeld nodig als er sprake is van een dreiging en het in verband daarmee niet wenselijk is dat het adres voor iedereen in te zien is.

Daarnaast wordt geregeld dat mensen die door hun beroep blootstaan aan waarschijnlijke dreiging, zoals bijvoorbeeld journalisten en advocaten, ook preventief hun bezoekadres in het Handelsregister kunnen laten afschermen.

De regels voor preventieve afscherming zijn strenger, omdat er niet een vaststaande dreiging is om de vermindering van transparantie mee te rechtvaardigen. Ook zou het afschermen van adressen in strijd zijn met de Europese wet, waarin staat dat adressen van bedrijven openbaar geregistreerd moeten zijn. Voor zzp’ers en andere vormen van kleine bedrijven zijn het privéadres en vestigingsadres vaak hetzelfde. Recent gaf de KvK al aan coulanter om te gaan om adresgegevens van zzp’ers, andere ondernemers en bestuurders af te schermen, als ze zich niet veilig voelen.

De NVJ biedt leden die online of fysiek bedreigd worden de mogelijkheid gebruik te maken van het vestigingsadres van de NVJ.

Voor de preventieve afscherming moeten beroepsorganisaties afspraken maken met de KVK over de beroepsgerelateerde afschermingscriteria.

De internetconsultatie staat open tot 21 maart 2022. Meer bij Sdu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.