— dinsdag 17 september 2019, 17:21 | 0 reacties, praat mee

In 2020 dan toch eindelijk een laag btw-tarief voor digitale journalistieke producten

ANP

Het kabinet gaat volgend jaar het lage btw-tarief hanteren voor digitale varianten van boeken, kranten, tijdschriften en dienstverlening (zoals abonnementen) voor "de toegangverlening tot nieuwswebsites van kranten, tijdschriften of journalistieke onderzoeksplatforms."

Dat staat in de Aanbiedingsbrief pakket Belastingplan 2020 die in het kader van Prinsjesdag is verspreid. Het “leveren en uitlenen van boeken, kranten en tijdschriften op een fysieke drager of langs elektronische weg” valt daarmee volgend jaar onder het lagere btw-tarief van 9 procent.

Jarenlang werd over bijvoorbeeld e-books of digitale varianten van diensten het hoge btw-tarief geheven, terwijl dezelfde producten in printvorm met het lagere btw-tarief werden belast. Uiteindelijk werd het verschil op Europees niveau geslecht, maar in mei van dit jaar bleek dat het kabinet door een verschil van inzicht over een exacte definitie sommige diensten tóch hoog wilde blijven belasten.

Het platform Follow The Money (FTM), dat alleen online actief is, trok aan de bel vanwege deze dreigende voortzetting van een ongelijk speelveld.

In het Belastingplan 2020 wordt het verschil rechtgetrokken. Bovendien vallen ook downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen voor het onderwijs straks onder het verlaagde btw-tarief. FTM-hoofdredacteur reageert op Twitter verheugd over de aangekondigde tariefswijziging.

Bekijk meer van

Belastingdienst

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.