basis naar compleet

— dinsdag 17 september 2019, 17:21 | 0 reacties, praat mee

In 2020 dan toch eindelijk een laag btw-tarief voor digitale journalistieke producten

ANP

Het kabinet gaat volgend jaar het lage btw-tarief hanteren voor digitale varianten van boeken, kranten, tijdschriften en dienstverlening (zoals abonnementen) voor "de toegangverlening tot nieuwswebsites van kranten, tijdschriften of journalistieke onderzoeksplatforms." Laatste wijziging: 18 september 2019, 12:50

Dat staat in de Aanbiedingsbrief pakket Belastingplan 2020 die in het kader van Prinsjesdag is verspreid. Het “leveren en uitlenen van boeken, kranten en tijdschriften op een fysieke drager of langs elektronische weg” valt daarmee volgend jaar onder het lagere btw-tarief van 9 procent.

Jarenlang werd over bijvoorbeeld e-books of digitale varianten van diensten het hoge btw-tarief geheven, terwijl dezelfde producten in printvorm met het lagere btw-tarief werden belast. Uiteindelijk werd het verschil op Europees niveau geslecht, maar in mei van dit jaar bleek dat het kabinet door een verschil van inzicht over een exacte definitie sommige diensten tóch hoog wilde blijven belasten.

Het platform Follow The Money (FTM), dat alleen online actief is, trok aan de bel vanwege deze dreigende voortzetting van een ongelijk speelveld.

In het Belastingplan 2020 wordt het verschil rechtgetrokken. Bovendien vallen ook downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen voor het onderwijs straks onder het verlaagde btw-tarief. FTM-hoofdredacteur reageert op Twitter verheugd over de aangekondigde tariefswijziging.

Bekijk meer van

Belastingdienst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.