mgm nvj maart

— woensdag 28 december 2022, 12:20 | 0 reacties, praat mee

Dit verandert er in 2023 voor freelance (foto)journalisten

Dit verandert er in 2023 voor freelance (foto)journalisten
© Unsplash / Stellrweb

Een nieuw jaar brengt meestal een aantal nieuwe regels met zich mee. Zeker voor ondernemers. En in 2023 is dat niet anders. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen waar freelance (foto)journalisten in het nieuwe jaar mee te maken krijgen op een rij. In het kort: freelancen gaat in het nieuwe jaar 'duurder' worden. Laatste wijziging: 30 december 2022, 10:48

Belastingregels die in dit artikel besproken worden, hebben betrekking op zzp’ers die door de Belastingdienst als ondernemer worden aangemerkt.

De zelfstandigenaftrek gaat (weer) omlaag
Meteen maar even beginnen met een van de ingrijpendste veranderingen. De zelfstandigenaftrek, een belastingvrijstelling voor zelfstandigen, wordt versneld afgebouwd. Waar de aftrek in 2022 nog 6310 euro was, is hij in 2023 nog maar 5030 euro. Dat betekent dat je bij dezelfde omzet en kosten in het nieuwe jaar minder geld overhoudt. Dat merk je pas bij je aangifte over 2023, maar het is wel goed daar nu al rekening mee te houden.

Alleen freelancers die aan de urennorm voldoen en jaarlijks minimaal 1225 uur aan hun onderneming besteden, hebben recht op zelfstandigenaftrek.

De fiscale oudedagsreserve stopt
Nog een tegenvaller voor sommigen: het opbouwen van een fiscale oudedagsreserve (FOR) kan per 1 januari niet meer. De FOR-regeling stond het zelfstandigen toe om geld op hun spaarrekening te reserveren voor hun oude dag.

Over het gereserveerde bedrag hoefde je op dat moment geen belasting te betalen. Anders dan bij geld dat in een pensioenpot of lijfrentepolis gestoken werd, kon je het geld nog wel gewoon gebruiken als je het nodig had.

Hoewel de FOR verdwijnt, kun je geld dat je in eerdere jaren al in de FOR hebben gereserveerd daar nog wel laten staan. Je kunt het in banksparen steken of er een lijfrentepolis mee aankopen. Het geld opmaken kan ook, al betaal je er dan nog wel belasting over.

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog
Een kleine meevaller: de onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog naar 21 cent per kilometer. Dat was 19 cent per kilometer. In het nieuwe jaar mag je dus per zakelijke kilometer die je rijdt met je privé-auto, motor óf je fiets (!) 21 eurocent van je winst aftrekken. Dat levert je een belastingvoordeel op.

Sommige journalistieke opdrachtgevers, zoals Omroep Brabant, hebben als gevolg van de nieuwe regeling ook de kilometervergoeding die ze betalen aangepast. In 2024 stijgt de onbelaste reiskostenvergoeding trouwens nog een stukje verder: dan mag je 22 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst.

De onbelaste reiskostenvergoeding geldt trouwens niet als je een auto of fiets van de zaak gebruikt.

Je vestigingsadres afschermen in het Handelsregister is (nu al) makkelijker
Technisch gezien hoort deze regeling niet thuis in dit overzicht. De nieuwe regelgeving die het voor zzp’ers makkelijker maakt het bezoekadres van hun eenmanszaak af te schermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, ging op 15 december al in. Toch noemen we hem hier graag nogmaals, gezien de impact die de regeling kan hebben op freelance journalisten.

Wie concreet wordt bedreigd of bij wie er vanwege zijn beroep sprake is van een waarschijnlijke dreiging, kan van deze regeling gebruikmaken. Journalisten vallen standaard onder die laatste categorie.

Lagere (en soms hogere) inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
Je inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet gaat omlaag. Iedereen die inkomen heeft (dus ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden) betaalt deze bijdrage, al is er nogal een verschil in de wijze waarop dat gebeurt.

Ben je in loondienst, dan regelt je werkgever dat je inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet wordt betaald. Zelfstandigen moeten de betaling zelf regelen. Als zzp’er krijg je daar een belastingaanslag voor, die wordt berekend aan de hand van je belastbare winst. In 2023 mag je voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet 5,43 procent van je belastbare winst aftikken. In 2022 was dat nog 5,5 procent.

Voor zzp’ers die veel verdienen is er nog wel een addertje onder het gras: het maximumbedrag waarover je de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt, gaat namelijk wel omhoog. Van 59.704 euro naar 66.952 euro. Je betaalt dus een lager percentage, maar wel over een groter deel van je inkomen. Zo kun je als goed boerende zzp’er alsnog meer kwijt zijn aan de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, ondanks het gedaalde percentage.

En ook de ondernemersaftrek gaat… omlaag
De ondernemersaftrek gaat in 2023 opnieuw (en voorlopig voor het laatst) omlaag. Onder de ondernemersaftrek vallen diverse aftrekposten, zoals de al genoemde zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (een extra aftrekpost voor startende ondernemers).

De ondernemersaftrek gaf voorheen extra voordeel aan freelancers met een hoger inkomen. Omdat zij met hun inkomen in de hogere belastingschijf zaten, konden ze ook een hoger percentage belasting terugvragen op hun aftrekposten. Sinds 2020 werd de maximale aftrek stapsgewijs verlaagd. Freelance (foto)journalisten en andere zelfstandigen krijgen vanaf het nieuwe jaar nog maximaal 36,93 procent van hun aftrekposten terug.

Alleen freelancers die aan de urennorm voldoen en jaarlijks minimaal 1225 uur aan hun onderneming besteden, hebben recht op ondernemersaftrek.

Bekijk meer van

Belastingdienst

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.