NVJ compleet lid

— donderdag 14 april 2022, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Huib Modderkolk wint de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2022

Huib Modderkolk wint de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2022
Modderkolk ontving de prijs uit handen van de Haagse burgemeester Van Zanten. | Nieuwspoort

In Nieuwspoort in Den Haag heeft gisteren Volkskrant-journalist Huib Modderkolk de vijfjaarlijkse Prijs van het Vrije Woord ontvangen. De jury prijst Modderkolk voor zijn onvermoeibare werk om "de 'achterkant' van nieuwe technologieën, potentiële inbreuken op de privacy en andere gevaren" aan de kaak te stellen. Laatste wijziging: 14 april 2022, 12:54

De prijs is een initiatief van Nieuwspoort. Een oproep voor voordrachten, midden december vorig jaar, bleef zonder inzendingen. “Het bevreemdt de jury dat op deze oproep geen enkele voordracht is gevolgd. Maar ja, toen leek de oorlog die nu zo dichtbij is, nog heel ver weg. We hebben daarom een eigen inventarisatie gemaakt”, aldus de jury.

De shortlist bestond uiteindelijk uit drie mensen, die volgens de jury ieder voor zich “ruim aan de gestelde criteria voldeden”. De keuze viel uiteindelijk op Modderkolk.

Jury-lid Jeroen Smit: “Huib Modderkolk is een moedige journalist, zijn werk wordt niet door iedereen in dank aanvaard. Als geen ander ervaart hij de gevaren van online-aanwezigheid, vindbaarheid. Hij heeft ook zelf te maken gehad met hacken en intimidatie. Er is moed vereist voor het jarenlang onderzoeken van ingewikkelde en vaak zeer moeilijk toegankelijke dossiers omdat dit een voortdurend bewustzijn van de schaduwkanten en gevaren van de digitale wereld met zich meebrengt.”

Modderkolk, die zelf ook effecten van online intimidatie en hackpogingen ondervindt, is vereerd met de toekenning: “De Prijs is een erkenning voor het beschermen van het vrije woord en beschouw ik als een groot compliment. Door digitalisering komen de mensenrechten onder druk te staan. Ik zie deze Prijs als aanmoediging om de impact daarvan nog beter en breder onder de aandacht te brengen.”

Journalisten in Nederland krijgen vaker te maken met intimidatie en bedreigingen, zowel offline als online. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerd rapport Towards a safer haven. De politie erkent in een reactie op dat rapport dat veiligheid van journalisten meer prioriteit moet krijgen.

Aan de Prijs van het Vrije Woord is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. Modderkolk ontvang ook een kunstwerk dat het vrije woord verbeeldt, gemaakt door kunstenaar Harm Bruggenwert.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.