basis naar compleet

— donderdag 12 oktober 2017, 06:54 | 0 reacties, praat mee

Hugo Schneider hoofdredacteur: krant en website op de schop

Hugo Schneider (63) start per direct als hoofdredacteur regionale dagbladen bij TMG. Woensdag werd zijn voordracht bij acclamatie door de redactievergadering goedgekeurd. Zijn eerste taak: met minder mensen de krant en de websites op de schop gooien. Laatste wijziging: 12 oktober 2017, 15:25

Schneider was sinds mei als waarnemend hoofdredacteur en is al ruim twaalf jaar als adjunct-hoofdredacteur betrokken bij de regionale kranten waaronder het Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad. Daarvoor was hij hoofdredacteur van Haarlems Dagblad.

Schneider volgt Arjan Paans op die in mei werd benoemd tot waarnemend hoofdredacteur van het gratis dagblad Metro dat eveneens onderdeel is van TMG. Die benoeming volgde na een heftig conflict met de redactie die het vertrouwen in Paans opzegde.

Met de benoeming van Schneider lijkt er dan ook een einde te komen aan een zeer roerige periode op de redactie van de regionale kranten. Die begon toen de vorige directie van TMG aankondigde een kwart van de redactie te willen ontslaan en de samenwerking met de redactie van De Telegraaf te willen intensiveren. Paans steunde die plannen en kwam daarmee in conflict met de redactie.

Onder Mediahuis, de nieuwe eigenaren van TMG, waait er een andere wind. Schneider: ‘Het plan om 45 fte te ontslaan is van de baan net als de integratieplannen met De Telegraaf. Er komt wel een bezuiniging aan, maar van een andere orde. Het is een verademing om met de nieuwe directie te overleggen.’

Schneider heeft een plan gemaakt dat de basis moet vormen voor de bezuiniging. Daaraan wordt nu de laatste hand gelegd. ‘Belangrijker is, dat we vanuit de inhoud zijn begonnen. We willen een andere krant gaan maken en anders omgaan met internet’, aldus Schneider.

Hij wil het aantal edities van de dagbladen, nu 16, terugbrengen en ook het aantal websites, nu 5. Daardoor gaan zowel krant als site zich op het bovenlokale nieuws richten, waarbij de focus komt te liggen op meer eigen nieuws en meer diepgang.

Schneider: ‘We steken nu heel veel tijd en dus mankracht in het maken van heel veel klein nieuws om al die edities te kunnen vullen. Dat wil ik veranderen. We kiezen nadrukkelijk voor Noord-Holland als ons gebied en onze focus. Daar woont 87 procent van onze abonnees. We gaan verhalen maken die het gros van onze abonnees willen lezen in plaats van verhalen die maar in één editie passen.’

Voor het web heeft dat als gevolg dat Schneider één website over Noord-Holland gaat maken, met de ambitie de leidende nieuwssite in de provincie te worden.

Het gevolg van die keuze is, dat voor het Leidsch Dagblad een alternatief plan wordt gemaakt. Die krant ligt in Zuid-Holland. Schneider: ‘Nu als staat er eigenlijk al te veel nieuws uit Noord-Holland in. We gaan ook die lezers geven waar ze behoefte aan hebben.’ Het Leidsch Dagblad blijft wel onderdeel van TMG. Geruchten dat de titel aan De Persgroep wordt verkocht, doet Schneider af als onzin.

De regionale kranten van TMG nemen nu verhalen af van De Telegraaf. Elders in het concern werken het Limburgs Dagblad en NRC Handelsblad redactioneel samen. Schneider zou daar graag bij aansluiten. Maar of dat gebeurt, is nog maar de vraag.

Schneider: ‘De Telegraaf is een enorm goede nieuwskrant, maar op het gebied van duiding en achtergrond is NRC sterker. En wij willen nu juist die kant op. Ook kiest De Telegraaf voor een meer uitgesproken koers. En zo’n regionaal dagblad wil ik niet maken. We zijn met de directie in overleg, maar de uitkomst staat niet vast.’

De nieuwe hoofdredacteur is 63 jaar. Daarmee een tussenpaus? Schneider: ‘Zo is er niet over gesproken en zo voelt het ook niet. Ik werk nog drie jaar. Wel zie ik het als een van mijn taken om mijn opvolger in te werken.’

Schneider vormt de hoofdredactie nu met adjunct-hoofdredacteur Gerben van ’t Hek en gaat op zoek naar een extra adjunct.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.