— vrijdag 27 oktober 2017, 15:03 | 1 reactie, praat mee

Hoofdredactie NRC biedt Oscar Garschagens’ ex-assistent excuses aan

© Remko de Waal/ANP

De hoofdredactie van NRC heeft de vroegere assistent Zhang Chaoqun van voormalig China-correspondent Oscar Garschagen excuses aangeboden voor haar eerste blog over Chaoquns’ beschuldigingen aan het adres van Garschagen. Hierin ging de NRC achter haar correspondent staan en liet zich kritisch uit over Zhangs beschuldigingen. De hoofdredactie heeft de assistent ook bedankt voor het feit dat hij het plagiaat en andere journalistieke fouten heeft aangebracht bij de redactie.

Dat blijkt uit het definitieve onderzoek (.pdf) naar de werkwijze van voormalig China correspondent Garschagen, naar onder andere plagiaat, dat vandaag verscheen. In dit onderzoek zijn in totaal twintig artikelen van de hand van Garschagen onderzocht.

Ook zijn er lessen uit de kwestie getrokken. Zo krijgt de redactie een extern vertrouwenspersoon die redacteuren kunnen bellen als ze een lastige klus hebben gedaan of een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Volgens adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse was dit een suggestie van een aantal correspondenten, zo zegt hij in een toelichting.

Deze vertrouwenspersoon moet als uitlaatklep dienen om traumatische ervaringen of oververmoeidheid na zware klussen eerder te signaleren en te verminderen.

Daarnaast worden journalistieke werkwijze en de totstandkoming van artikelen een vast onderdeel van het jaarlijkse functioneringsgesprek tussen redactiechefs en hun redacteuren.

Alle redactiechefs hebben een handleiding gekregen over hoe zij vermoeidheid, stress en burn-out-verschijnselen eerder kunnen herkennen. Ook tips voor het voorkomen van een burn-out, zijn onderdeel van die handleiding.

Lees ook het persoonlijke verhaal van NOS-correspondent David Jan Godfroid over werkdruk

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 28 oktober 2017, 15:57

Een ruimere personele invulling, waardoor correspondenten in Azië niet langer verantwoordelijk zijn voor halve continenten zou ook kunnen helpen in combinatie met een betere beloning. Zie ook het illustratieve verhaal van NOS correspondent Godfroid en zijn burn-out.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.