website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NRC reageert op beschuldigingen aan adres China-correspondent

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 6 september 2017, 14:42

Beveiligers ruimen op na het twaalfde Nationale Volkscongres in Beijing, China | How Hwee Young / EPA

Beveiligers ruimen op na het twaalfde Nationale Volkscongres in Beijing, China | How Hwee Young / EPA

Nieuws

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft in een lang artikel gereageerd op aantijgingen dat China-correspondent Oscar Garschagen grossiert in nepnieuws en regelmatig plagieert. Die beschuldigingen kwam van een voormalig assistent van Garschagen. De assistent vatte zijn grieven in een blogpost samen, die veel aandacht kreeg op Chinese sociale media.

Vandermeersch stelt dat er in essentie een arbeidsconflict centraal staat: Garschagen zou al langere tijd ontevreden zijn over de kwaliteit van de researchwerkzaamheden van assistent Zhang Chaoqun, die sinds 2015 voor hem werkte. Hij zou te weinig initiatief tonen en Garschagen besloot daarop zijn naderend pensioen aan te grijpen om van assistent te wisselen.

“Hij had toen al blijkbaar besloten om mij een stevige dreun te verkopen”, aldus Garschagen. De originele Chineestalige blog werd miljoenen keren gelezen en onder meer op het nieuwsplatform SixthOne besproken.

Ook nieuwssite What’s On Weibo besteedde aandacht aan de beschuldigingen.

“Omdat de zeven aantijgingen van medewerker Zhang Chaoqun zo gedetailleerd zijn, hebben we aan Oscar gevraagd om die ook in detail te beantwoorden”, schrijft Vandermeersch. De hoofdredacteur zegt te betreuren dat “een gewezen medewerker van NRC op deze manier de naam van een ervaren en goed ingevoerde correspondent en de naam van de krant door het slijk probeert te halen.” Meer bij NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.