training eu starters

— donderdag 30 december 2021, 10:21 | 0 reacties, praat mee

VS eisen vrijlating gearresteerde journalisten Hongkong

Dozen met spullen van Stand News zijn in een vrachtwagen geladen door de politie. - © Miguel Candela / EPA

Een dag nadat agenten een inval deden bij Stand News, de grootste overgebleven pro-democratische nieuwssite in Hongkong, dringt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken er bij de autoriteiten in China en Hongkong op aan de gearresteerde journalisten onmiddellijk vrij te laten en te stoppen met het aanvallen van de vrije pers in Hongkong. Laatste wijziging: 30 december 2021, 10:22

“Journalistiek is geen opruiing”, zei Blinken in een verklaring.

Meer dan 200 agenten vielen woensdag de redactie van Stand News binnen en er werden zeven arrestaties verricht. Ze worden verdacht van samenzwering om opruiende publicaties te publiceren. Onder de arrestanten was onder meer waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam. Ook is er journalistiek relevant materiaal meegenomen en is er voor 7,8 miljoen dollar aan activa bevroren.

Stand News kondigde woensdag direct het einde van het medium aan: de sociale-mediapagina’s zouden verwijderd worden en alle werknemers worden ontslagen. Stand News was het belangrijkste overgebleven pro-democratische medium in Hongkong nadat in juni de krant Apple Daily werd gesloten.

Apple Daily
De eigenaar van de Apple Daily, de Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai, is overigens dinsdag samen met zes voormalige werknemers aangeklaagd voor opruiing. Zij zouden zich daaraan schuldig hebben gemaakt met hun publicaties in de inmiddels opgeheven pro-democratische krant Apple Daily.

Het is de zoveelste aanklacht tegen Jimmy Lai, die al meerdere straffen uitzit voor onder andere zijn aandeel in de massademonstraties tegen de Chinese regering, het organiseren van pro-democratische protesten en voor zijn deelname aan een verboden herdenking aan de neergeslagen studentenopstand in Beijing van 1989.

De 74-jarige Lai geldt in Hongkong als een van de prominentste voorvechters van democratie. Sinds China er vorig jaar een omstreden veiligheidswet invoerde, is de pro-democratische beweging de kop ingedrukt. De wet betekende ook het einde van Apple Daily.

Naast Lai zijn de voormalig directeur van het door Lai opgerichte Next Digital Limited mediabedrijf Cheung Kim Hung, voormalig medewerker van Apple Daily Chan Pui-man, voormalig hoofdredacteur Lam Man-chung, voormalig hoofdredacteur Ryan Law Wai-kwong, voormalig hoofdredacteur van de Engelse editie van de krant Fung Wai-kong, en voormalig hoofdredacteur Yeung Ching-kee aangeklaagd. Meer bij Politico / Reuters / CPJ / Bloomberg

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.