word studentlid

— dinsdag 16 november 2021, 12:09 | 1 reactie, praat mee

Visum China-correspondent The Economist niet verlengd

Visum China-correspondent The Economist niet verlengd
Carrie Lam, Chief Executive van Hong Kong, weigert commentaar te geven over de situatie rondom journalist Sue-Lin Wong - © Vincent Yu / AP

De Hongkong-autoriteiten hebben het visum van The Economist-correspondent Sue-Lin Wong niet verlengd. Dat staat in een statement van The Economist-hoofdredacteur Zanny Minton Beddoes. Zij pleit, samen met het Committee to Protect Journalists (CPJ), voor toegankelijkheid voor buitenlandse journalisten. Laatste wijziging: 17 november 2021, 13:10

Toen het visum werd ingetrokken, was Wong op dat moment niet in Hong Kong. Zodoende kreeg ze te horen dat ze niet naar de stad mocht terugkeren. De autoriteiten van Hongkong hebben geen reden gegeven voor het weigeren van het visum.

Steven Butler, coördinator van CPJ Azië, stelt dat Hongkong de beslissing moet terugdraaien en dat journalisten ongehinderd hun werk moeten kunnen doen.

Wong is niet de enige journalist met dit probleem. Veel journalisten ervaren serieuze problemen met het verkrijgen van een visum in de bestuurlijke regio van China. Uit een enquête van The Hongkong Foreign Correspondent’s Club kwam naar voren dat het om 29 procent van de journalisten ging, waaronder New York Times-verslaggever Chris Buckley en Hongkong Free Press-redacteur Aaron McNicholas. Meer bij CPJ.

China-correspondent Anouk Eigenraam schreef vorig haar al in een persoonlijk verhaal over de moeilijke werkomstandigheden in China. Vooral sinds de invoering van de nationale veiligheidswet is de persvrijheid flink ingeperkt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Frank Elbers, 16 november 2021, 17:42

Belangrijk item. The Economist-hoofdredacteur Zanny Minton Beddoes is echter een “zij”, geen “hij”.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.