data als kans

— dinsdag 22 september 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Historisch ANP Kippa-archief van 700.000 analoge foto’s naar Beeld en Geluid

Een dia-scan van ANP Kippa: Peter Jan Rens; Joost Hes; Annemieke Hoogendijk in De Grote Meneer Kaktus Show.

Persbureau ANP heeft het analoge foto-archief van Kippa overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Van de 700.000 foto's uit dat archief zijn er 162.000 gedigitaliseerd. Die zijn daarmee voor het eerst digitaal beschikbaar. Laatste wijziging: 22 september 2020, 09:02

ANP Kippa, dat zich richt op foto’s van acteurs, muzikanten, entertainers en andere bekenden uit de mediawereld, maakt nog steeds deel uit van het ANP, maar het persbureau wil een onderscheid maken tussen de historische analoge collectie en het nog steeds gebruikte merk voor moderne mediaportretten.

Kippa (Kövesdi International Press Agency) fotografeerde sinds 1953 tal van nationale en internationale sterren. “De fotografen van Kippa fotografeerden op geheel eigen en vernieuwende manier. Ze vroegen acteurs en presentators vaak om op de set te poseren en ze dachten goed na over de compositie. Het resultaat is een tijdloze en krachtige collectie entertainmentfoto’s”, schrijft het ANP in een artikel over de recente overdracht van het archief.

Het ANP exploiteert de collectie: de digitale bestanden zijn via ANP Foto door professionals te gebruiken. In de ANP Fotowinkel is een kleine selectie als print te bestellen.

Bekijk meer van

Beeld en Geluid ANP Kippa ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.