— dinsdag 22 september 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Historisch ANP Kippa-archief van 700.000 analoge foto’s naar Beeld en Geluid

Een dia-scan van ANP Kippa: Peter Jan Rens; Joost Hes; Annemieke Hoogendijk in De Grote Meneer Kaktus Show.

Persbureau ANP heeft het analoge foto-archief van Kippa overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Van de 700.000 foto's uit dat archief zijn er 162.000 gedigitaliseerd. Die zijn daarmee voor het eerst digitaal beschikbaar.

ANP Kippa, dat zich richt op foto’s van acteurs, muzikanten, entertainers en andere bekenden uit de mediawereld, maakt nog steeds deel uit van het ANP, maar het persbureau wil een onderscheid maken tussen de historische analoge collectie en het nog steeds gebruikte merk voor moderne mediaportretten.

Kippa (Kövesdi International Press Agency) fotografeerde sinds 1953 tal van nationale en internationale sterren. “De fotografen van Kippa fotografeerden op geheel eigen en vernieuwende manier. Ze vroegen acteurs en presentators vaak om op de set te poseren en ze dachten goed na over de compositie. Het resultaat is een tijdloze en krachtige collectie entertainmentfoto’s”, schrijft het ANP in een artikel over de recente overdracht van het archief.

Het ANP exploiteert de collectie: de digitale bestanden zijn via ANP Foto door professionals te gebruiken. In de ANP Fotowinkel is een kleine selectie als print te bestellen.

Bekijk meer van

Beeld en Geluid ANP Kippa ANP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.