— vrijdag 11 februari 2022, 08:43 | 0 reacties, praat mee

ANP, Pointer en Nieuwscheckers starten ‘factcheck-marathon’ rondom verkiezingen

© ANP / Imagostock / Alexander Limbach

Het ANP, Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers starten met een gezamenlijke factcheck-marathon, in aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Twee weken lang zoeken de redacties, met hulp van journalistiekstudenten van de Universiteit Leiden, naar desinformatie op sociale media en op andere plekken op het internet. Laatste wijziging: 11 februari 2022, 09:39

De factcheck-marathon start op 1 maart en duurt tot aan de verkiezingen van 16 maart. ANP, Pointer en Nieuwscheckers onderzoeken in die periode berichten van politici en lokale politieke partijen. Ze zullen desinformatie die van invloed kan zijn op het stemgedrag ontkrachten. Factcheckers kijken ook naar de haalbaarheid van plannen in verkiezingsprogramma’s.

Het project wordt uitgevoerd op de redactie van het ANP. De factcheckers zoomen in op thema’s die in de regio spelen, zoals de komst van asielzoekerscentra en de woningmarkt. De factchecks worden verspreid via het ANP en gepubliceerd op de websites van Pointer en Nieuwscheckers. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over desinformatie rond de verkiezingen. Dat programma vindt plaats bij Beeld en Geluid in Den Haag.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.