website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Het Parool keert terug bij Raad voor de Journalistiek

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op maandag 12 november 2018, 14:02

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen | Robin van Lonkhuijsen / ANP

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen | Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nieuws Het Parool sluit zich weer aan bij de Raad voor de Journalistiek, meldt hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. De krant besloot in 2012 niet langer mee te werken, omdat een klacht bij de Raad vooral als 'inkijkoperatie' zou worden ingezet, om te zien of een echte rechtszaak kans maakt.

“Dat stuitte ons tegen de borst”, schreef Ockhuysen afgelopen zaterdag (Blendle, betaald). “Toch lijkt de tijd rijp om weer bij de Raad voor Journalistiek aan te sluiten. Onze redactie vraagt elke dag om openheid van alles en iedereen. Het is logisch om zelf dan ook alle luiken open te gooien”, aldus de hoofdredacteur.

Ockhuysen noemt de journalistiek een beroep met veel haast, met constante druk van deadlines en veel concurrentie. ‘Die haast mag nooit een alibi zijn voor onzorgvuldigheid”, stelt hij. Als er mogelijk iets mis is gegaan, wil de krant serieus naar klachten kijken en fouten erkennen en zich niet verstoppen.

Dat de krant dat onderzoek zelf uitvoert, zou de indruk wekken dat de slager zijn eigen vlees keurt, stelt Ockhuysen. “Bovendien leven we in driftige tijden; boze burgers en zelfs ook politici uiten op sociale kanalen zonder terughoudendheid hun weerzin tegen de pers. Te midden van dat tumult is een formele omgeving voor klachten over media een baken van rust.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.