— dinsdag 10 april 2012, 13:29 | 2 reacties, praat mee

Parool laat RvdJ vanaf nu links liggen

Dagblad Het Parool zal in het vervolg niet meer meewerken aan de behandeling van klachten bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ). Volgens de krant kunnen klagers zich beter wenden tot de civiele rechter, omdat de RvdJ geen sancties kan opleggen. "De raad bedrijft geen rechtspraak, want daar zijn echte rechters voor, en geen tuchtrechtspraak, want er kunnen geen sancties worden opgelegd, zoals berisping of schorsing." Het is volgens Het Parool daardoor vooral spraak - de mening van een willekeurig groepje mensen waar de mening van willekeurig welk ánder groepje mensen net zo waardevol is. Volgens Het Parool is voor de raad verschijnen mogelijk zelfs nadelig: het was ooit bedoeld voor mensen die vanwege advocaatkosten geen gang naar de rechtbank konden betalen, maar tegenwoordig laten ook goedbemiddelden zich met dure advocaten bijstaan. Dit is steeds vaker de opmaat voor een echte rechtszaak, aldus Het Parool, waarbij de gang naar de RvdJ als 'inkijkoperatie' wordt gebruikt.

Mocht de raad de uitgave in kwestie veroordelen, is dat bovendien een extra stuk papier om tijdens die civiele zaak mee te schermen. De krant blijft zich verantwoordelijk voelen voor een correcte toepassing van en aansprakelijkheid op journalistieke praktijken. Het wil dat niet doen voor een ‘instituut met gebreken’, dat gezag ontbeert.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Praat mee

2 reacties

Spinhof, 11 april 2012, 22:00

De reden die Het Parool volgens dit bericht opgeeft om niet meer mee te werken aan de behandeling van klachten bij de RvdJ, leent zich voor een nader onderzoek. Hoe was het toen en hoe is het nu? Dienen zaken bij de RvdJ nu vaker als opmaat voor een echte rechtszaak?

Peter de Journalist, 14 april 2012, 13:22

De RvdJ komt een beetje over als een papieren tijger. Ook de tanden blijken van papier gemaakt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.