NVJ compleet lid

— dinsdag 5 maart 2024, 19:39 | 1 reactie, praat mee

Het AD heeft artikel op basis van opnames Peter R. de Vries gepubliceerd dat eerder door de rechter verboden werd

Het AD heeft artikel op basis van opnames Peter R. de Vries gepubliceerd dat eerder door de rechter verboden werd
© ANP / Anneke Janssen

Het AD heeft dinsdagavond het artikel gepubliceerd dat eerder door de rechter verboden werd. Het gaat om een verhaal dat gebaseerd is op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Zijn zoon Royce de Vries had een kort geding aangespannen. Uit de opnames zou blijken dat Khalid Kasem in zijn periode als strafrechtadvocaat eenmaal rechtstreeks contact heeft gehad met Ridouan Taghi. Laatste wijziging: 6 maart 2024, 06:56

Volgens het AD gebeurde dit toen de topcrimineel vermoedelijk nog voortvluchtig was.

Ook zou Kasem gezegd hebben dat hij en een familielid meermaals zijn benaderd door mensen uit Taghi’s omgeving om informatie over het onderzoek naar de criminele organisatie door te spelen. Kasem stelt in de opnames dat hij dit altijd heeft geweigerd, aldus de krant. Wel zou hij aan hebben geboden om een keer met Inez Weski over de zaak te praten.

Lees ook: Misdaadverslaggever Yelle Tieleman van AD -  ‘De hashtag #persbreidel lijkt me terecht’

‘Bol van onjuiste suggesties’
Verder zou Kasem in de opnames aan Peter R. de Vries en zijn zoon Royce verteld hebben dat hij maffiabaas Raffaele Imperiale als advocaat heeft bijgestaan in een privékwestie. Imperiale zou een belangrijke zakenpartner zijn van Taghi, aldus het AD.

Kasem zegt tegen het AD dat het artikel “bol van onjuiste suggesties en valse verdachtmakingen” staat. “Dit is sensatiejournalistiek: ongefundeerde verdachtmakingen spuien in de wetenschap dat de beschuldigde zich niet in het openbaar kan verdedigen. Ik moet het van mij af laten glijden, omdat mijn handen zijn gebonden en ik niet inhoudelijk kan reageren.” Kasem was dinsdagavond niet bereikbaar voor verder commentaar.

Lees ook deze column: ‘Khalid Kasem eist meer privileges dan Richard Nixon’

‘Onjuiste aannames’
Ook De Vries stelt in zijn reactie aan de krant dat het artikel “onjuiste aannames” bevat. Aan het ANP laat hij weten dat hij en zijn vader in de opgenomen gesprekken geen aanleiding zagen “om te twijfelen aan de verklaringen van Khalid”.

BNNVARA gaat niet reageren op de publicatie in het AD. Dat laat een woordvoerder van de omroep weten.

“Wij horen deze bevindingen voor het eerst en kunnen hier inhoudelijk niets over zeggen”, stelt de zegsman. “Het gaat immers over werkzaamheden die Khalid Kasem uitoefende voordat hij bij BNNVARA in dienst kwam.”

De rechtbank verbood eerder publicatie van het verhaal. Het AD ging in beroep tegen die beslissing en het hof oordeelde vorige week dat publicatie toch toegestaan was, onder voorwaarde dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is. Het AD schrijft dinsdag dat slechts een persoon niet herkenbaar beschreven mocht worden.

Volgens de zoon van Peter R. de Vries zou publicatie zijn veiligheid in gevaar brengen. De Orde van Advocaten had zich later aangesloten bij het geding.

In het hoger beroep werd duidelijk dat het artikel over BNNVARA-presentator Khalid Kasem zou gaan. Kasem runde eerder met vader en zoon De Vries een advocatenkantoor.

Bekijk meer van

Khalid Kasem

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bob Lagaaij, 6 maart 2024, 17:39

Wat mij dan weer verbaast, is hoe advocatuur en journalistiek (uitzonderingen daargelaten) in talkshows zo’n AD-artikel
eensgezind aan het downplayen zijn. ,,Niets onthullends’‘, ,,niets bewezen’‘, ,,is dat het nou?’’ etc.etc. Het gaat hier, volgens mij, om ,,news-in-the-making’’ . Inplaats van er zelf grondig in te duiken gaan we mee in het narratief ,,niks aan de hand mensen, doorlopen!’‘. Dat is - helaas - een vorm van luie journalistiek.
De heer Kassem - nu ook al een zeer talentvolle presentator genoemd; al hoorde je ook wel eens anders! - valt op z’n minst te betrappen op nogal wat tegenstrijdigheid in zijn uitspraken.
Dat vraagt,zeker gezien de gevoeligheid van het onderwerp, om
spitwerk. Ook al zien we nu nog geen horizon.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.