e learning nvj

— woensdag 31 maart 2021, 14:35 | 0 reacties, praat mee

Hearst-freelancers samen met NVJ in actie tegen nieuwe freelancevoorwaarden

© Unsplash / Gabrielle Henderson

Freelancers die werkzaam zijn voor de tijdschriften van Hearst Netherlands zijn niet blij met de nieuwe voorwaarden die de uitgeverij ze heeft gestuurd. Vooral nieuw beleid dat hen verplicht eigen apparatuur te gebruiken en regels rondom gebruik van sociale media stoot freelancers tegen de borst. Maar ook een verplichte overdracht van het intellectueel eigendomsrecht valt slecht. Laatste wijziging: 1 april 2021, 11:56

Dat blijkt uit gesprekken die Villamedia voerde met freelancers. De voorwaarden zijn de afgelopen weken verspreid, maar hebben als ingangsdatum 1 februari. Freelancers kregen meerdere documenten toegestuurd. Wie losse stukken levert heeft in de regel alleen algemene voorwaarden ontvangen. Freelance eindredacteuren, chefs en vormgevers kregen een opdrachtovereenkomst, het eerder genoemde BYOD-beleid (BYOD staat voor Bring Your Own Device) en richtlijnen rondom het gebruik van sociale media.

Auteursrecht afstaan
In de algemene voorwaarden (die zijn verstrekt aan freelancers die losse bijdragen leveren) eigent Hearst zich het auteursrecht van freelancers niet toe. De opdrachtovereenkomsten doen dat wel. In de regel krijgen Hearst-freelancers niet beide documenten, al zijn er uitzonderingen, blijkt uit gesprekken die Villamedia met de freelancers voerde.

Freelancers die akkoord gaan met de opdrachtovereenkomst dragen niet alleen hun auteursrechten over, maar doen ook afstand van hun persoonlijkheidsrechten. Daardoor kunnen ze zich niet verzetten tegen wijzigingen in hun werk of tegen publicatie van hun werk zonder naamsvermelding of onder naam van iemand anders. Freelancers die de toegestuurde bestanden niet ondertekenen, krijgen te horen dat ze niet meer voor Hearst Netherlands kunnen werken.

Werken op eigen computers en sociale media
Zelfstandigen die redactiewerk verrichten zijn volgens het BYOD-beleid verplicht te werken op hun eigen computer of tablet. Ze mogen niet werken op systemen van Hearst. De uitgeverij biedt freelancers geen technische ondersteuning. Daarnaast mogen freelancers hun eigen apparaten van Hearst niet onbeheerd achterlaten. Wordt het apparaat van een freelancer gestolen, moet deze het apparaat op afstand kunnen wissen.

Veel freelancers waar Villamedia mee sprak hekelden vooral de sociale mediarichtlijn die Hearst hen op wil leggen. Die richtlijn verbiedt het freelancers om zich op sociale media uit te laten over onderwerpen als seksisme, vrouwonvriendelijkheid, racisme en geloofsovertuigingen. Freelancers mogen zich van Hearst evenmin mengen in discussies over die onderwerpen. Leest een freelancer op sociale media een negatief, potentieel schadelijk bericht voor Hearst, dan is de freelancer verplicht dat bericht te melden bij Hearst.

Opvallend is verder dat Hearst freelancers verplicht een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast dienen freelancers een non-disclosure agreement te ondertekenen, die hen verbiedt informatie over Hearst naar buiten te brengen. Doet een freelancer dat toch, dan staat daar een boete van 15.000 euro tegenover.

Gesprekken gaande
Inmiddels is vakvereniging NVJ uit naam van de freelancers in gesprek met de directie van Hearst. Na een eerste gesprek begin deze week, zullen nog aanvullende gesprekken volgen. Later zal ook een delegatie van de freelancers aanhaken bij de gesprekken.

“De NVJ was verrast over de inhoud van de overeenkomst van opdracht, waarin veel plichten staan en weinig rechten voor freelancers”, aldus NVJ-secretaris Milen van Boldrik in een reactie. “Op uitnodiging van de directie van Hearst zijn we snel gaan praten. We merkten dat de directie de signalen van de freelancers serieus namen en willen werken naar een oplossing. Daar zijn we blij mee. Freelancers zijn het kapitaal van deze organisatie.”

Bekijk meer van

NVJ NVJ Hearst Netherlands

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.