— vrijdag 31 augustus 2018, 09:53 | 0 reacties, praat mee

NVJ met manifest over bezuinigingen NPO naar Tweede Kamer

De NVJ is van plan donderdag een manifest aan te bieden aan de Tweede Kamer over de voorgenomen bezuiniging van 62 miljoen euro op de publieke omroep. De Kamer praat dan daarover. Dat voornemen is de uitkomst van een informatiebijeenkomst over de winterprogrammering die de beroepsorganisatie donderdag in Hilversum hield. Daar bleken de 200 aanwezige journalisten boos over de bezuinigingen en het gebrek aan communicatie. Laatste wijziging: 31 augustus 2018, 13:28

Over de exacte inhoud van het manifest wordt maandagmiddag om 15 uur gesproken bij Bar Boon op het Mediapark in Hilversum, maar zal ongetwijfeld een oproep bevatten de bezuinigingen te schrappen en de makers meer invloed te geven op de besluitvorming.

Het kabinet heeft aangekondigd de tegenvallende STER-inkomsten van vermoedelijk 62 miljoen euro te korten op het budget van de publieke omroep. Volgens De Telegraaf zou minister Slob van Media dat bedrag tijdelijk willen compenseren, andere media melden dat het om de helft gaat.

Aangezien de verwachting is dat de STER-inkomsten structureel dalen, betekent dat nu of in de nabije toekomst dat er bezuinigd moet worden bij de NPO.

Die zegt overigens dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de journalistieke programma’s. Maar tijdens de NVJ-bijeenkomst donderdag legde netmanager NPO 2, Gijs van Beuzekom, uit dat het genuanceerder ligt. Ook journalistieke programma’s ‘leveren een bijdrage aan de bezuinigingen’.

Het budget voor NPO 2 is nu 90 miljoen euro per jaar en daalt met ruim 7 miljoen. Het merendeel van de bezuinigingen wordt gevonden bij de programma’s over wetenschap en levensbeschouwing.

Bekijk meer van

Tweede Kamer Ster NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.