PersVeilig

— donderdag 15 oktober 2015, 13:41 | 1 reactie, praat mee

Hans Laroes wil weg als voorzitter Raad Journalistiek

Afgelopen winter ontstond een conflict tussen de hoofdredactie van het AD en Laroes. In een artikel Waakhond? De lokale pers stelt steeds minder voor, dat in de Volkskrant [€] verscheen, haalde Laroes de editie Delft van AD/Haagsche Courant als voorbeeld aan. Laatste wijziging: 15 oktober 2015, 17:10

Het AD plaatste vervolgens vraagtekens bij zijn neutraliteit als voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. De AD-hoofdredactie wilde dat het stichtingsbestuur afstand nam van de wijze waarop Laroes zich in de media profileert.

Het stichtingsbestuur van de Raad zal op 4 november de klacht van het AD opnieuw behandelen. Laroes stelt dat zijn persoon mogelijke oplossingen niet in de weg mag staan.

“Het lijkt mij voor de hand te liggen dat ik na de vergadering definitief aftreed. Anders blijft het AD op ramkoers met de Raad en dat zou ik graag willen voorkomen; het belang van de Raad en van zelfregulering is te groot”, aldus Laroes in zijn bericht aan het bestuur.

Door niet met onmiddellijke ingang op te stappen lijkt hij de deur op een kier te willen houden. Laroes was niet bereikbaar voor commentaar. Folkert Jensma, voorzitter van het Stichtingsbestuur, zegt desgevraagd te hopen dat het vertrek niet definitief is: “We hopen dat hij nog zou willen blijven. Gezien zijn schrijven lijkt de kans daarop niet groot. Maar verder wil ik niet op de vergadering van 4 november vooruitlopen.”

Het artikel bevatte harde kritiek op de verslaggeving over Delft door ondermeer het AD. Laroes pleegde geen wederhoor, wat volgens de hoofdredactie van het AD onjuist was gezien de zijns inziens ongefundeerde kritiek. Een klacht indienen bij de Raad zelf over het artikel wilde de AD-hoofdredactie niet. Ook andere regionale kranten ergerden zich aan de toon van Laroes’ stuk.

Het AD meent dat Laroes niet tegelijkertijd als journalist kan optreden die over media bericht én als voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Laroes vindt zelf dat dit wel kan, temeer daar hij geen zittingen voorzit en geen oordelen velt.

Het AD vroeg aan stichtingsbestuur zich te distantiëren van de ‘dubbelrol’ van Laroes. Dit deed het bestuur niet, maar vroeg voorzitter Folkert Jensma om te bemiddelen. Diverse pogingen van hem liepen spaak.

Voor het AD is dit reden om het vertrouwen in, en de medewerking aan de Raad op te zeggen.

Buitengewoon vervelend

Voor Laroes is dit reden om de handdoek in de ring te gooien. In een bericht aan het bestuur spreekt hij over het AD-standpunt als “een onaangenaam voldongen feit - buitengewoon vervelend. Voor het draagvlak van de Raad is het nodig om de steun en de participatie te hebben van zoveel mogelijk journalistieke organisaties.”

Laroes blijft op het standpunt staan dat een dubbelrol als journalist en blogger over media en Raadsvoorzitter geschikt is. “Daarnaast mag er wel een beetje reuring zijn af en toe. Kranten die daarnaast ongeveer permanent iedereen de maat nemen zouden niet moeten piepen als ook zij af en toe eens in het debat terechtkomen.”

Laroes geeft toe dat hij ‘een tikje recalcitrant’ twittert en graag debat aanwakkert. Hij meent dat louter het AD daar bezwaren tegen koestert. “Ik heb echter van niemand in ons vak, van geen enkele andere organisatie, gehoord dat ik anders zou moeten optreden, of dat het AD  een punt heeft. Integendeel; ik hoorde nergens ook maar een begin van steun voor de opstelling van de hoofdredactie daar.”

Vrees voor erosie Raad

In de Raad voor de Journalistiek zijn wel vragen opgeworpen over het artikel, wederhoor en mogelijke juistheid van de bezwaren van het AD, echter niet over het aanwakkeren van debat en het pittig twitteren door Laroes.

Laroes schrijft ook te vrezen dat het vertrek van AD bij de Raad een “nieuwe periode van erosie richting irrelevantie” zal aanwakkeren. Dit gezien de sterke afname van het aantal klachten sinds de raad een werkwijze heeft aangenomen.Het AD heeft ook te kennen gegeven in deze nieuwe werkwijze en aanpak niet veel te zien, blijkt uit mailwisseling en de gesprekken.

Adjunct-hoofdredacteur Paul van den Bosch wacht de vergadering van 4 november af: “Sinds het voorjaar maken wij geen deel meer uit van de Raad, een gevolg van een besluit van directie en hoofdredactie. Het laatste voorstel van Folkert Jensma volstaat niet. Het gaat ons ook niet om de persoon maar om de vermenging van functies.”

De conclusie van Laroes dat het AD moederziel alleen staat in z’n opvatting onderschrijft Van den Bosch niet: “Wij hebben de afgelopen maanden genoeg adhesiebetuigingen gehad van collega’s om ons gesterkt te voelen dat we een hele belangrijke reden hebben voor onze opstelling.”

Praat mee

1 reactie

Bob Lagaaij, 15 oktober 2015, 18:39

Maar Hans Laroes heeft - hoe vervelend ook - natuurlijk volkomen gelijk. In een heerlijk ouderwetse provincie als Zeeland zijn we - helaas; ik begrijp de economische wetmatigheden volkomen - veroordeeld tot een niet al te ingrijpend, positief getoonzet overzicht van de (komende) dag. Zonder al te ophefmakende onthullingen en zonder kritisch commentaar.
De gelijkgeschakelde Persgroep-regiokrant. Dikker, maar niet informatiever.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.