training eu starters

— donderdag 30 augustus 2018, 13:48 | 0 reacties, praat mee

Omroepmedewerkers boos over gebrek aan zeggenschap en bezuinigingen

Ruim tweehonderd medewerkers van de NPO, merendeels journalisten, maakten zich donderdag boos over het gebrek aan informatie en zeggenschap bij de publieke omroep. De dreigende bezuiniging van 62 miljoen euro en de plannen tot vernieuwing van de programmering voelen als een dictaat en niet als de uitkomst van gesprek waar ook de makers een rol in hebben. Laatste wijziging: 30 augustus 2018, 18:42

De boosheid werd duidelijk op een informatiebijeenkomst georganiseerd door de NVJ in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum waar TV-directeur Frans Klein en netmanager NPO 2 Gijs van Beuzekom de televisieplannen voor 2019 toelichtten. De heren kregen de volle laag. Er was kritiek op hun keuzes, met name de bezuinigingen op Andere Tijden, wetenschapsprogramma’s en Tegenlicht. Ook uitspraken van Van Beuzekom dat er in het verleden te weinig is vernieuwd en van Klein dat journalisten bij de publieke omroep aartsconservatief zijn, waren niet in goede aarde gevallen.

Klein nam zijn woorden terug. Hij had zich laten verleiden door de journalist die het interview af nam.

Chris Kijne van VPRO Tegenlicht: ‘Van de NPO horen we nu dat we te weinig innoveren. Dat is een gotspe. Bij Tegenlicht hebben we dat gedaan en zijn daarbij tegengewerkt door de NPO en nu horen we dat we moeten doen wat we al jaren wilden doen en tegen de verdrukking in ook doen. Maar wel met minder geld omdat het aantal tv-uitzendingen afneemt. Dus aan de bovenkant (online) krijgen we water maar aan de onderkant (televisie) wordt de wortels afgeknipt. Dan overlijdt de bloem.’

Van Brandpunt+ kreeg Van Beuzekom het verwijt dat hij vraagt te vernieuwen maar die plannen vervolgens geen kans geeft. ‘ Na drie dagen werden we al weer van onze plek in het schema gehaald!’.

Ook Hans Goedkoop (Andere Tijden) en Diederik Jekel (wetenschap) luchtten hun hart over onbegrijpelijke besluiten en gebrek aan overleg en informatie. Veelal gevolgd door applaus uit de zaal.

Van Beuzekom legde in alle gevallen uit dat hij overlegt met omroepen en soms redacties maar dat hij uiteindelijk keuzes moet maken en dat die dit jaar door de bezuinigingen soms ook harder uitvallen dan hij zelf zou willen.

De roep om meer inspraak en overleg vond bij Klein en Van Beuzekom maar deels gehoor. Aan de ene kant willen ze graag uitleggen, aan de andere kant mogen ze van de wetgever journalisten formeel niet betrekken bij de besluitvorming.

Klein: ‘Wij werken in een bestel waar de politiek heeft bepaald dat wij als netmanagers bepalen waar de programma’s komen en de omroepen gaan over de inhoud. Wij praten dus met omroepdirecties en die praten met hun medewerkers. Ik ga er van uit dat ze dat ook doen. Zeker bij dit soort belangrijke veranderingen’ .

‘Wat het dit jaar extra lastig maakt, is dat veranderen en bezuinigen door elkaar lopen. Wij vinden het ook heel erg dat er 62 miljoen euro extra bezuinigd moet worden. Er zijn nu geluiden dat het misschien tijdelijk minder wordt, we zien wel waar het uitkomt, maar extra bezuinigingen doen gewoon bij iedereen pijn.’

Bij de makers kwam dat geluid niet echt over. Ze bleven zich druk maken over het gebrek aan inspraak en de keuzes die nadelig voor hun programma uitpakken. Ook de interne besluitvorming bij de NPO (netmanagers en omroepen beslissen en redacties staan aan de zijlijn) bleef voor irritatie zorgen die Klein en Van Beuzekom vol over zich heen kregen.

Na afloop van de bijeenkomst bleven ongeveer 50 mensen even hangen om te overleggen of er richting het Kamerdebat van volgende week in Den Haag een protest kan worden georganiseerd tegen de bezuinigingen en de besluitvormingscultuur in Hilversum.

Bekijk meer van

NVJ NSP NPO 2 NPO Beeld en Geluid

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.