training eu starters

— donderdag 9 juni 2022, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Guardian uit frustratie over Braziliaanse tijdsverspilling in zoektocht naar journalist en expert

Dom Phillips in 2019, aan het werk in de Roraima-regio. Phillips verdween afgelopen zondag met een collega, nadat ze eerder waren bedreigd door gewapende mannen. | AFP

In een hoofdredactioneel commentaar heeft de Guardian opgeroepen internationale druk op de Braziliaanse regering op te voeren, teneinde het lot te achterhalen van Britse journalist Dom Phillips en ecorechten-advocaat Bruno Araújo Pereira. Het tweetal was samen op reis in de Amazone maar verdween daar, nadat ze enkele dagen eerder waren bedreigd door gewapende mannen. Laatste wijziging: 9 juni 2022, 09:12

Phillips werkte op het moment van zijn verdwijning aan een boek over het milieu. Hij schrijft ook regelmatig voor de Guardian en andere internationale kranten. Volgens de Univaja, een inheemse stam waar Phillips en Pereira contact mee hadden, vertrokken ze zondag per boot. Die reis zou hooguit drie uur duren, maar na acht uur waren Phillips en Pereira nog niet aangekomen.

“Er is elke reden om enorm bezorgd te zijn over hun welzijn”, schrijft de hoofdredactie. Op woensdag zouden een verdachte en vier getuigen zijn gearresteerd door lokale politie, maar van de journalist en Pereira ontbreekt nog ieder spoor. De Guardian hekelt de slome en teleurstellende respons van de nationale autoriteiten.

Een helikopter werd pas op dinsdag vrijgemaakt om naar de mannen te zoeken. Een serieus politieonderzoek werd pas op die dag gestart. En president Bolsonaro legt de schuld voor hun verdwijning bij de mannen zelf. “Zo’n avontuur, twee mannen alleen… dat valt voor niemand aan te raden. Alles kan gebeuren. Misschien een ongeluk, misschien een executie”, citeert de hoofdredactie de Brazliaanse president.

Het commentaar wijst op dodelijk geweld tegen journalisten en activisten die zich inzetten voor bescherming van de Amazone en inheemse stammen, veelal tegen grote houtbedrijven. De krant roept de Britse minister van Buitenlandse Zaken op meer werk te maken van druk op Brazilië. “Er is al zo veel tijd verloren gegaan. Er mag niet meer worden verspild”, schrijft de hoofdredactie.

Bekijk meer van

Dom Phillips Brazilië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.