— donderdag 18 februari 2021, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Grote overname in Amerikaanse dagbladwereld; vrees voor uitverkoop

AFP

In de Verenigde Staten heeft investeringsfonds Alden Global Capital volledig bezit genomen van uitgeverij Tribune Publishing, dat onder meer The Chicago Tribune en acht andere grootstedelijke dagbladen uitgeeft.

Alden bezat al 32 procent van de aandelen in de 174 jaar oude uitgeverij. Met de transactie, die later dit jaar afgerond moet zijn, is de uitgever omgerekend ruim 523 miljoen euro waard. Dagblad The Baltimore Sun is van deze overname uitgezonderd: de krant komt in handen van een non-profit stichting van een miljonair, die zijn geld verdient met hotelketens.

Het investeringsfonds Alden bezit straks zo’n zestig dagbladen. De New York Times merkt op dat met deze overname een groot deel van de Amerikaanse nieuwsmedia worden beheerd door beleggingsfondsen. Amerikaanse kranten waren de laatste jaren een dankbare prooi voor investeerders, die weinig tot geen affiniteit met journalistiek hebben.

In de laatste zestien jaar ging één op de vijf krantenuitgevers failliet. Overblijvers zijn vooral interessant voor beleggingsfondsen, voor nog één laatste uitknijpronde. Dat bestaat vooral uit bezuinigen, ontslagen en afromen van winsten. Het vastgoed van de kranten, vaak historische kantoorpanden op toplocaties, gaat meestal direct in de verkoop.

Mediacolumnist Margaret Sullivan van de Washington Post noemt de overname slecht nieuws voor de betrokken kranten. Dat het beleggingsfonds belooft lokale journalistiek overeind te houden is een leugen, schrijft ze.

Sullivan: “Waar Alden aantreedt, begint de uitverkoop en slachtpartij. Banen op de redactie - verslaggevers, eindredacteuren, fotografen - worden tot op het bot uitgekleed. Beslissingen zijn niet gericht op duurzame bedrijfsvoering, staan niet ten dienste van de gemeenschap, zijn niet voor het menselijk behandelen van getalenteerde en toegewijde werknemers maar voor de winst- en verliesrekening voor het komende kwartaal.”

De verkoop van kantoren betekent dat redacties letterlijk geen centrale plaats meer hebben om aan het gezamenlijke product te werken. Uitgeverij Tribune kwam vorig jaar ook in het nieuws, toen het vanwege/dankzij coronavirus door het hele land redactiekantoren afstootte.

Afgelopen zomer vond ook een omvangrijke consolidatie bij Amerikaanse dagbladen plaats, toen een beleggingsfonds de failliete uitgever McClatchy overnam.

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.