Grote overname in Amerikaanse dagbladwereld; vrees voor uitverkoop

In de Verenigde Staten heeft investeringsfonds Alden Global Capital volledig bezit genomen van uitgeverij Tribune Publishing, dat onder meer The Chicago Tribune en acht andere grootstedelijke dagbladen uitgeeft.
Alden bezat al 32 procent van de aandelen in de 174 jaar oude uitgeverij. Met de transactie, die later dit jaar afgerond moet zijn, is de uitgever omgerekend ruim 523 miljoen euro waard. Dagblad The Baltimore Sun is van deze overname uitgezonderd: de krant komt in handen van een non-profit stichting van een miljonair, die zijn geld verdient met hotelketens.
Het investeringsfonds Alden bezit straks zo’n zestig dagbladen. De New York Times merkt op dat met deze overname een groot deel van de Amerikaanse nieuwsmedia worden beheerd door beleggingsfondsen. Amerikaanse kranten waren de laatste jaren een dankbare prooi voor investeerders, die weinig tot geen affiniteit met journalistiek hebben.
In de laatste zestien jaar ging één op de vijf krantenuitgevers failliet. Overblijvers zijn vooral interessant voor beleggingsfondsen, voor nog één laatste uitknijpronde. Dat bestaat vooral uit bezuinigen, ontslagen en afromen van winsten. Het vastgoed van de kranten, vaak historische kantoorpanden op toplocaties, gaat meestal direct in de verkoop.
Mediacolumnist Margaret Sullivan van de Washington Post noemt de overname slecht nieuws voor de betrokken kranten. Dat het beleggingsfonds belooft lokale journalistiek overeind te houden is een leugen, schrijft ze.
Sullivan: “Waar Alden aantreedt, begint de uitverkoop en slachtpartij. Banen op de redactie - verslaggevers, eindredacteuren, fotografen - worden tot op het bot uitgekleed. Beslissingen zijn niet gericht op duurzame bedrijfsvoering, staan niet ten dienste van de gemeenschap, zijn niet voor het menselijk behandelen van getalenteerde en toegewijde werknemers maar voor de winst- en verliesrekening voor het komende kwartaal.”
De verkoop van kantoren betekent dat redacties letterlijk geen centrale plaats meer hebben om aan het gezamenlijke product te werken. Uitgeverij Tribune kwam vorig jaar ook in het nieuws, toen het vanwege/dankzij coronavirus door het hele land redactiekantoren afstootte.
Afgelopen zomer vond ook een omvangrijke consolidatie bij Amerikaanse dagbladen plaats, toen een beleggingsfonds de failliete uitgever McClatchy overnam.
Praat mee