banner festival 23

— maandag 13 juli 2020, 11:06 | 0 reacties, praat mee

Beleggingsfonds wint veiling failliete dagbladuitgever McClatchy

Dagbladen uit het McClatchy-portfolio. De uitgeverij vroeg in februari uitstel van betaling aan. | Reuters

Begin dit jaar vroeg Amerika's grootste dagblad uitgever McClatchy uitstel van betaling aan. Het bedrijf wordt mogelijk gekocht door beleggingsfonds Chatham, dat de enige bieder was op een vorige week gehouden speciale veiling. Laatste wijziging: 13 juli 2020, 11:15

De uitgeverij heeft onder bescherming van Amerikaanse faillissementswetgeving het laatste half jaar overleg gevoerd met schuldeisers, banken en de Amerikaanse overheid. Een overname in 2006 van uitgeverij Knight Ridder voor 4,5 miljard dollar en achterstallige pensioenverplichtingen van ruim een half miljard dollar brachten de uitgeverij in zwaar weer.

De impact van de coronacrisis was volgens McClatchy de laatste druppel.

Een overnameprijs is officieel nog niet gecommuniceerd, maar de eigen redactie in Washington citeert eerdere rechtbankdocumenten waarin Chatham 300 miljoen dollar voor de uitgeverij biedt.

Dertig miljoen daarvan zou cash zijn, de rest in garantiestelling voor uitstaande schulden. Een ander beleggingsfonds dat tot vorig week via de rechter probeerde af te dwingen dat het mocht meebieden, zegt dat mogelijk niet alle schulden door Chatham zijn afgedekt en er daarmee nog onbeantwoorde juridische vragen zijn rond aansprakelijkheid.

De Amerikaanse overheid neemt pensioenverplichtingen over; McClatchy moet in ruil daarvoor dan wel 1,4 miljard dollar aan bezittingen overdragen.

De rechter vond dat echter onvoldoende reden om de veiling van afgelopen vrijdag af te blazen. Chatham was de enige bieder. Op 24 juli wordt definitief duidelijk of de overname is gelukt: er moet nog toestemming komen van zowel de behandelende insolventierechtbank alsook McClatchy’s eigen raad van bestuur.

Of Chatham een reddende engel blijkt, moet de tijd leren. Meestal hebben overnemende beleggingsfondsen in Amerika weinig oog voor het journalistieke product en tonen ze meer interesse in de verkoop van historische kantoorpanden op toplocaties, aldus een recente inventarisatie.

Bekijk meer van

McClatchy Chatham

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.