— donderdag 13 augustus 2020, 11:38 | 0 reacties, praat mee

Uitgeverij Tribune schrapt redactieruimten nu krant met thuiswerkers ook gewoon uitkomt

Onder meer de New York Daily News moet het straks zonder eigen redactieruimte stellen | Bebeto Matthews / AP

Uitgeverij Tribune Publishing (onder meer Chicago Tribune, Baltimore Sun) concludeert na vijf maanden verplicht verlof door het coronavirus dat ouderwetse redactieruimten niet langer nodig zijn: onder meer in New York, waar Tribune tabloid New York Daily News uitgeeft, wordt kantoorruimte opgezegd. Laatste wijziging: 14 augustus 2020, 11:37

Ook redactiekantoren in Annapolis (Maryland), Allentown (Pennsylvania) en Orlando (Florida) worden afgestoten. CNN-journalist Brian Stelter meldt in zijn nieuwsbrief Reliable Sources dat andere uitgevers ook twijfelen over het aanhouden van redactieruimte, zonder uitzicht op terugkeer van werknemersaantallen op volle sterkte.

Volgens Stelter bespaart de uitgeverij uiteraard kosten, maar ontastbare zaken als saamhorigheid onder redactiecollega’s en “het gevoel ergens bij te horen” gaan verloren, vreest Stelter.

Getroffen werknemers bij Tribune-titels zijn niet gelukkig met stap. Sommige redacties waren al bijna een eeuw op de plek gevestigd die nu wordt opgedoekt, zegt Hennifer Sheehan van de Morning Call uit Pennsylvania.

Ook wordt volgens hen besloten een noodoplossing tot nieuwe realiteit te maken. “Dit is niet wat we willen. Een redactie stelt je in staat ideeën met collega’s te delen, anderen als klankbord te gebruiken. Dat mis je allemaal als je aan de keukentafel werkt”, aldus Sheehan.

Het afstoten van vastgoed, veeal op prestigieuze locaties in de binnenstad, past binnen een patroon dat in Amerika al jaren aan de gang is. Beleggingsfondsen kopen kranten in nood, slanken redacties af en verkopen lucratief vastgoed.

Tribune’s financieel directeur Mike Lavey noemde het terugdringen van de ‘vastgoedvoetafdruk’ op de kosten onlangs al een prioriteit om de uitgeverij op langere termijn gezond te houden.

Bekijk meer van

Tribune Publishing Tribune

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.