word studentlid

— vrijdag 13 maart 2020, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Media halen coronanieuws achter betaalmuur vandaan

Media halen coronanieuws achter betaalmuur vandaan
© Pixabay

UPDATE Diverse media met een betaalmuur kiezen ervoor om alle artikelen over de uitbraak van het coronavirus COVID-19 gratis aan te bieden. In het buitenland gebeurt dat al veel meer dan in Nederland. Laatste wijziging: 16 maart 2020, 13:24

“Nu de coronacrisis ons allemaal raakt, is goede informatie gebaseerd op feiten van cruciaal belang. Daarom vinden wij het belangrijk om alle berichtgeving rondom Corna gratis aan te bieden. Hoe blijf je het beste geïnformeerd?,” zo stelt De Limburger.

Het AD kiest er voor om alleen de essentiële vragen en antwoorden over corona aan te bieden. De reportages blijven achter een betaalmuur staan.

Op Twitter vragen meer mensen zich af of berichtgeving over corona gratis kan worden aangeboden. Freelance journalist Wes van Geneijgen noemt het een goed moment om de betaalmuur weg te halen. En ook universitair docent online journalistiek aan de Universiteit Leiden, Alexander Pleijter schrijft dat het geen gek idee zou zijn om dat tijdelijk te doen. “Uit maatschappelijk besef.” 

In het buitenland werden bij grote gebeurtenissen ook artikelen achter de betaalmuur vandaan gehaald. Zo waren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 de artikelen van The New York Times gratis te lezen. En in 2012 kozen de New York Times en de Wall Street Journal er ook voor om de betaalmuur tijdelijk uit te zetten toen orkaan Sandy onderweg was. Dean Baquet, hoofdredacteur van the Times, zei volgens Colombia Journalism Review donderdag in een telefoongesprek met personeel dat dat het virus het grootste verhaal is dat de wereld sinds 9/11 heeft gezien.

Ook nu zijn er veel uitgevers en media die het slotje weghalen bij hun berichtgeving over het coronavirus. Het gaat om Bloomberg, The Wall Street Journal, The Atlantic, The Seattle Times en uitgever McClatchy, de krantenketen die onlangs faillissement heeft aangevraagd. Zij hebben een deel of al hun berichtgeving over COVID-19 gratis beschikbaar gesteld aan niet-abonnees. Bij The New York Times kan je het ook gratis lezen, maar je moet wel een account aanmaken om toegang te krijgen tot die pagina.

Persbureau Reuters biedt klanten binnen de Connect-service ook gratis persconferenties van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan over het coronavirus,schrijft Press Gazette. Sue Brooks, hoofd strategie van Reuters, zegt: “Reuters voedt het nieuws-ecosysteem. Als zodanig is onze rol nog belangrijker in tijden van wereldwijde onzekerheid, wanneer er veel verkeerde informatie is. We hopen dat we door onze mediaklanten gratis beelden van uitzendkwaliteit aan te bieden van misschien wel de belangrijkste briefings ter wereld op dit moment, we hen helpen om betrouwbare, tijdige informatie te leveren aan hun publiek.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.