— maandag 22 mei 2023, 13:06 | 0 reacties, praat mee

Gratie voor Belarussische journalist uit Ryanair-vliegtuig

Roman Protasevitsj tijdens een persconferentie van het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021, waarbij twijfels waren over de vrijwilligheid van zijn verklaring.

De Belarussische journalist Roman Protasevitsj heeft gratie gekregen. Dat schrijft het Belarussische staatspersbureau BELTA. Protasevitsj werd anderhalf jaar geleden gearresteerd toen zijn Ryanair-vliegtuig door een neppe bommelding gedwongen werd te landen in Belarus. Het is niet duidelijk waarom Protasevitsj gratie heeft gekregen en of hij nu direct vrijkomt. Drie weken geleden werd hij nog veroordeeld tot acht jaar cel vanwege zijn rol bij de massale protesten in 2020. Laatste wijziging: 22 mei 2023, 13:17

Protasevitsj zou het volgens BELTA zelf aan journalisten hebben verteld. “Ik heb zojuist alle relevante documenten ondertekend voor de gratie. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws.”

Protasevitsj had al eerder zijn misdaden bekend, maar internationaal wordt aangenomen dat dat onder grote druk van de Belarussische autoriteiten gebeurde. Hij werd samen met anderen aangeklaagd voor onder meer het aanzetten tot haat, het beledigen van de president en betrokkenheid bij gewelddadige protesten.

De 27-jarige Protasevitsj stond terecht samen met twee andere oprichters van het oppositiekanaal Nexta, volgens het regime een terroristische organisatie. In 2020 gebruikten demonstranten dat platform op Telegram om grote groepen mensen op de been te brengen en te protesteren tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Zij kregen ook lange celstraffen. Het is niet bekend of zij ook gratie hebben gekregen.

Protasevitsj was zijn land ontvlucht en vloog in mei 2021 van Griekenland naar Litouwen. Het Ryanair-vliegtuig waar hij mee vloog werd plotseling geëscorteerd door een gevechtsvliegtuig en moest landen in Belarus omdat er een bom aanwezig zou zijn in het vliegtuig. Protasevitsj werd meteen opgepakt toen het vliegtuig aan de grond was gezet. Aan boord werd geen bom gevonden.

De actie leidde tot internationale woede, maar Minsk heeft altijd ontkend achter de bommelding te zitten. Het luchtvaartagentschap van de Verenigde Naties concludeerde dat Belarus daar wel degelijk verantwoordelijk voor was.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.