training eu starters

— woensdag 3 mei 2023, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Acht jaar cel voor Belarussische journalist uit Ryanair-vliegtuig

Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja tijdens een protest tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko op de Dam. De Belarussische president kwam recent onder vuur te liggen toen zijn regering journalist Roman Protasevitsj liet arresteren. - © JEROEN JUMELET

De bekende Belarussische journalist Roman Protasevitsj is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dat meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Hij werd ruim anderhalf jaar geleden op geruchtmakende wijze opgepakt toen hij in een vliegtuig zat dat over Belarus vloog en door een neppe bommelding gedwongen werd daar te landen. Na de landing werd Protasevitsj opgepakt vanwege zijn rol bij de massale protesten in 2020. Laatste wijziging: 3 mei 2023, 11:47

De journalist verscheen destijds in een video waarin hij zijn misdaden opbiechtte, maar internationaal wordt aangenomen dat hij dat deed onder grote druk van de Belarussische autoriteiten. Aan het begin van het proces zei Protasevitsj opnieuw schuldig te zijn. Hij zou samen met anderen hebben aangezet tot haat, de president hebben beledigd en betrokken zijn bij gewelddadige protesten.

De 27-jarige Protasevitsj stond terecht samen met twee andere oprichters van het oppositiekanaal Nexta. In 2020 gebruikten demonstranten dat platform op Telegram om grote groepen mensen op de been te brengen en te protesteren tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko.

De andere twee verdachten zijn niet aanwezig in de rechtbank en zijn berecht bij verstek. Volgens de Russische nieuwssite The Insider hebben zij twintig en negentien jaar gevangenisstraf gekregen.

Protasevitsj was zijn land ontvlucht en vloog in mei 2021 van Griekenland naar Litouwen. Het Ryanair-vliegtuig waar hij mee vloog werd plotseling geëscorteerd door een gevechtsvliegtuig en moest landen in Belarus omdat er een bom aanwezig zou zijn in het vliegtuig. Protasevitsj werd meteen opgepakt toen het vliegtuig aan de grond was gezet. Aan boord werd geen bom gevonden.

De actie leidde tot internationale woede, maar Minsk heeft altijd ontkend achter de bommelding te zitten. Het luchtvaartagentschap van de Verenigde Naties concludeerde dat Belarus daar wel degelijk verantwoordelijk voor was.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.